Izbornik

Konferencija Children of Prisoners Europe u Edinburgu

Konferencija Children of Prisoners Europe u Edinburgu

Dijete iza resetaka119470901

Od 16. do 18. svibnja 2014. u Edinburgu je održana konferencija i godišnji sastanak međunarodne organizacije Children of prisoners Europe (bivši EUROCHIPS – European Committee for Children of Imprisoned Parents). Opća tema konferencije bila je “Čujemo li glas djece čiji su roditelji u zatvoru?”, a uz Children of Prisoners Europe skupove su organizirale i civilne udruge Famillies Outside iz Škotske koja se zalaže za prepoznavanje potreba djece čiji su roditelji u zatvoru i njihovo zadovoljavanje te NIACRO (Northern Ireland Association for the Care and Resettlement of Offenders) iz Irske.

 

Konferenciji je prisustvovala zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika, koja je sudjelovala i na sastancima prije i poslije njezina održavanja. Ona je na godišnjem sastanku, uz predstavnike četiri članice mreže, zamoljena da izvijesti o radu i postignućima Ureda pravobraniteljice za djecu u Hrvatskoj u odnosu na zaštitu prava djece čiji su roditelji u zatvoru.

Tom prilikom ona je najavila mogućnost da pravobraniteljica za djecu Republike Hrvatske bude domaćin konferencije i skupštine mreže Children of prisoners Europe, koja će se održati 2016. godine u Hrvatskoj.

Sudionici su posjetili zatvor u Edinburgu (za žene i muškarce) i obišli prostore u kojima borave djeca i roditelji za vrijeme posjeta te su bili na predavanju i radionici u Centru za posjete (Edinburgh Prison visitors Centre) koji se nalazi u zgradi zatvora, a vodi ga Salvation Army. U ovom centru, koji nije dio zatvorskog sustava, svakodnevno se održavaju edukacije i radionice za roditelje i djecu, u njemu se nalazi i djeluje savjetovalište vezano uz činjenicu da je član obitelji u zatvoru, a tu se i čeka ulazak u zatvor i njegove prostore. Ondje i djeca čiji je roditelj ili član obitelji u zatvoru,  mogu provoditi vrijeme igrajući se i učeći dok su odrasli u posjetu zatvoreniku. Ovaj centar također nudi mogućnost dodatnih posjeta koji se zovu “Dječji posjeti”, za malu djecu u jutarnjim satima, a za stariju djecu u popodnevnim satima. Osim toga, u tom se prostoru održavaju i aktivnosti slične onima u školi ili dječjim igraonicama.