Izbornik

Konferencija Jutarnjeg lista “Sigurnost cestovnog prometa 2024 – Zelena tranzicija prometnog sustava Hrvatske i EU”

Konferencija Jutarnjeg lista “Sigurnost cestovnog prometa 2024 – Zelena tranzicija prometnog sustava Hrvatske i EU”

U Zagrebu je 27. veljače 2024. održana šesta konferencija Jutarnjeg lista pod nazivom “Sigurnost cestovnog prometa – zelena tranzicija prometnog sustava Hrvatske i EU”. Sudionici konferencije prezentirali su i raspravljali o tome kako se primjenom zelenih prometnih politika može pomoći vozačima motornih vozila, ali i svim drugim sudionicima u cestovnom prometu, s ciljem smanjenja stradavanja u prometnim nesrećama na hrvatskim cestama.

Na konferenciji su izlagali stručnjaci iz Ministarstva unutarnjih poslova, Europskog vijeća za sigurnost prometa iz Bruxellesa (ETSC), Agencije za komercijalne djelatnosti (AKD), Hrvatskog psihološkog društva, Croatia osiguranja, Europske udruge autoškola iz Bruxellesa te Centra za vozila Hrvatske. U panel raspravi sudjelovali su predstavnici Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskih autocesta, BINA Istre i Sektora za energetsku učinkovitost Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

S obzirom na sveobuhvatan interdisciplinaran pristup, bili su uključeni razni eksperti tehničkih i društvenih znanosti. Pokušalo se odgovoriti na pitanja je li Hrvatska u korak s razvijenim zemljama Europske unije u provedbi zelenih prometnih politika te koje su to mjere i aktivnosti Vlade Republike Hrvatske u provedbi istih. Također, raspravljalo se o preporukama Europske komisije vezano za ovu temu, ekovožnji, tehničkim pregledima električnih vozila, punionicama za električna vozila, ponašanju vozača u cestovnom prometu i dr. Okupljanje stručnjaka bila je dobra prigoda za razmjenu znanja, iskustava i ideja, što će svakako pridonijeti sigurnosti vozača u cestovnom prometu.

Događanje je pratila savjetnica pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar.

Više o konferenciji na stranici: https://novac.jutarnji.hr/novac/aktualno/u-hrvatskoj-samo-2-posto-vozila-na-elektricni-i-hibridni-pogon-potrebno-pojacati-javni-prijevoz-15432887