Izbornik

Konferencija “Mi i naši gadgeti u prometu” održana u Zagrebu

Konferencija “Mi i naši gadgeti u prometu” održana u Zagrebu

6. Konferencija „Mi i naši gadgeti u prometu“, koju svake godine organizira Hrvatska udruga menadžera sigurnosti, u okviru projekta i kampanje osvješćivanja „Dan bez mobitela u prometu“, održana je u Zagrebu 17. studenoga 2023. Ove godine tema konferencije bila je Sigurnost djece u prometu. Konferencija se održala uoči Svjetskog dana sjećanja na žrtve u cestovnom prometu, koji se obilježava treće nedjelje u mjesecu studenom (19. studenoga 2023.).

Djeca su česte žrtve u cestovnom prometu, bilo kao putnici, pješaci, biciklisti ili romobilisti. Na Konferenciji je raspravljano o tome kako povećati njihovu sigurnost u prometu i s kojim se problemima susreću, što mogu učiniti njihovi roditelji ili skrbnici, stručnjaci prometne sigurnosti, odgojitelji, nastavnici i profesori te svi ostali koji mogu dati doprinos za povećanje sigurnosti na cesti onih koji su na njoj najugroženiji.

Sudionike konferencije pozdravio je Alen Ostojić iz Hrvatske udruge menadžera sigurnosti, Josip Mataija u ime Ravnateljstva policije Ministarstva unutarnjih poslova te Andro Pavuna ispred Grada Zagreba. Potom su uslijedila izlaganja mr.sc. Mirona Huljaka, iz Ravnateljstva policije MUP-a na temu Porasta trenda stradanja djece u prometu, Lane Račić iz obrta “Trafiki”, na temu Kako djeca promet vide, Italine Benčević, voditeljice projekata udruge Roditelji u akciji – Roda o Sigurnosti djece putnika, dr.sc. Predraga Brleka, profesora sa Sveučilišta Sjever, Koprivnica na temu Školske i vrtićke prometne zone, dobre/loše prakse prometne infrastrukture i signalizacije. O tome Što je urbana sigurnost i kako njezinom primjenom možemo djecu bolje zaštititi govorila je  Darinka Jug, viša stručna referentica u Sektoru za provedbu komunalnih aktivnosti u Gradskom uredu za mjesnu samoupravu, promet, civilnu zaštitu i sigurnost Grada Zagreba. Žarko Bošnjak, viši savjetnik u Agenciji za odgoj i obrazovanje govorio je o tome Podučavamo li djecu o prometnoj kulturi i prometnoj sigurnosti u školama.

Na konferenciji je s pozvanim izlaganjem sudjelovala i savjetnica pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar, s izlaganjem pod nazivom Sigurnost u prometu i dječja prava. U svojem je izlaganju, nakon uvodnog predstavljanja Ureda, predstavila stavove djece i mladih iz Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu o stanju cestovne sigurnosti u Hrvatskoj. Zatim je predstavila podatke o stradavanju na cestama u svijetu, EU i Hrvatskoj, naročito podatke o stradavanju djece do 18 godina, opasnostima kojima su izložena kao pješaci, putnici i vozači, važnosti roditelja i obitelji, ugroženosti u organiziranom prijevozu djece, slabosti cestovne infrastrukture u sigurnom kretanju djece, s osvrtom na prijedloge za poboljšanja koje Ured iznosi u svojim godišnjim izvješćima o radu Ureda, kao i preporuke Odbora za prava djeteta UN-a u odnosu na cestovnu sigurnost djece.

Nakon izlaganja uslijedio je panel “Što činimo da nam djeca budu sigurna”, na kojemu su, osim prethodno navedenih izlagača, sudjelovale i dvije odgojiteljice – Ivana Vičić iz Dječjeg vrtića Tatjane Marinić iz Zagreba i Ela Tolić iz Dječjeg vrtića Medvjedići iz Rugvica, koje su govorile o edukaciji djece u njihovim vrtićkim skupinama. Panelu se pridružio i Hrvoje Ordulj, šef Odjela sigurnosti u prometu Hrvatskih autocesta, koji je govorio o nadležnosti Hrvatskih autocesta, o prevenciji i osvješćivanju o sigurnosti djece u prometu i  primjere dobre prakse.

Ove godine kampanja “Dan bez mobitela u prometu” dobila je i svoju himnu. Izvodi je Dječji zbor Zagrepčanke i dečki, a pjesma i video spot Dana bez mobitela u prometu promovirani su na Konferenciji posvećenoj upravo sigurnosti djece u prometu. Pjesmom djeca poručuju odraslima da “mobač vožnji znači kraj” te da je mobitel na ulici “ubojica skriveni”.

Više na poveznici: https://npscp.hr/vijesti/item/1157-sigurnost-djece-u-prometu-konferencija-kampanje-dan-bez-mobitela-u-prometu-2023

Više o kampanji Dan bez mobitela u prometu: https://danbezmobitelauprometu.uhms.hr/