Izbornik

Konferencija o asistivnoj tehnologiji i potpomognutoj komunikaciji

Konferencija o asistivnoj tehnologiji i potpomognutoj komunikaciji

U Zagrebu je 1. i 2. rujna 2016. održana AT-ACC konferencija o asistivnoj tehnologiji i potpomognutoj komunikaciji, u organizaciji Tehničkog fakulteta u Rijeci, Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu, E-Glas-a i Udruge Neuron. Na Konferenciji je izlagalo 16 svjetskih stručnjaka iz devet zemalja, koji su predstavili najnovija postignuća iz područja asistivne tehnologije (AT) te alternativne i augmentativne komunikacije (ACC) za djecu i osobe sa složenim komunikacijskim potrebama.

Sudionicima je također bilo omogućeno isprobati različitu asistivnu tehnologiju i komunikacijska pomagala. Izlagači su predstavili rezultate dugogodišnjeg rada na području komunikacijskih teškoća i svoja osobna iskustva u korištenju spomenute tehnologije (npr. Tobli-komunikator kojim se upravlja pogledom; IntegraMouse-uređaj koji omogućava pristup računalu pomicanjem usana; PODD – komunikacijske knjige za djecu s poremećajima iz autističnog spektra; Servus-elektronički sustav za osobe s invaliditetom). Predstavljena najnovija dostignuća u tehnologiji niskotehnoloških i visokotehnoloških pomagala praktična su rješenja za, primjerice, djecu s višestrukim teškoćama u razvoju koja su potpuno ovisna o tuđoj pomoći te im tehnologija može pomoći da postanu samostalnija te da izraze svoje mišljenje, želje i potrebe.

Na konferenciji su sudjelovali brojni stručnjaci s područja edukacijske-rehabilitacije i logopedskih znanosti, studenti, roditelji djece s teškoćama u razvoju, odgojno-obrazovni radnici te medicinski djelatnici.

Konferenciju je pratila i savjetnica pravobraniteljice za djecu, Ivona Salaj.