Izbornik

Konferencija o medijskoj pismenosti “Između slobode govora i govora mržnje”

Konferencija o medijskoj pismenosti “Između slobode govora i govora mržnje”

racunalo positivaNa konferenciji pod nazivom “Između slobode govora i govora mržnje – medijska pismenost u obrazovnom sustavu i društvu”, održanoj 16. listopada 2015., sudionici su među ostalim podržali sustavno uključivanje medijska pismenost u obrazovni sustav, u sklopu aktualne cjelovite kurikularne reforme. Konferenciju su organizirali GONG i organizacija Kurziv, uz sudjelovanje domaćih i inozemnih stručnjaka za medije, kao i nositelja različitih inicijativa za razvoj medijske, informacijske i digitalne pismenosti djece i mladih u Hrvatskoj.

U prvom dijelu skupa pod naslovom “Slabe karike medijskih sustava: Od manipulacija do prilika za alternativne glasove” prikazana su istraživanja koja ukazuju na vrlo loše stanje medija u regiji Jugoistočne Europe te upućuju na potrebu za jačanjem integriteta medija. Predstavljeno je i zanimljivo istraživanje o tome kako mladi koriste medije, s naglaskom na igranje računalnih igrica i korištenje društvenim mrežama.
U drugom dijelu organizirana je panel rasprava pod naslovom “Suvremeni društveni problemi: Između senzacionalizma u medijima i zanemarivanja u obrazovanju”. Bilo je riječi o razvoju koncepta medijske pismenosti u svijetu i u nas, o tome da mladi u Hrvatskoj pokazuju visoku razinu ovladavanja tehnologijom ali ne i vještinama kritičkog vrednovanja medijskih sadržaja, o satnici koja je u osnovnoj školi posvećena medijskoj kulturi, ali i o tome kako bi trebao izgledati budući kurikulum informatike koji bi djecu učinio informacijski i digitalno pismenom. Prikazane su i inicijative koje entuzijasti iz civilnoga sektora već provode u školama: projekti Djeca medija, Pet za net, Medionauti i drugi.
Uslijedile su radionice o medijima i populizmu, o stereotipima i predrasudama u medijima, o korištenju interneta u obrazovanju te o medijskom prikazu fašizma i antifašizma. Među sudionicima konferencije bili su i brojni nastavnici u osnovnim i srednjim školama te voditelji različitih školskih i izvanškolskih aktivnosti za djecu i mlade koji se na raznovrsne načine bave i medijima i razvojem medijske pismenosti.
Iz Ureda pravobraniteljice za djecu konferenciju je pratila savjetnica Maja Flego.