Izbornik

Konferencija o posvajanju Udruge Adopta

Konferencija o posvajanju Udruge Adopta

Na poziv Udruge za potporu posvajanju Adopta, pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević  sudjelovala je na 5. Konferenciji o posvajanju održanoj 25. listopada 2019. u Zagrebu. Na ovoj konferenciji s međunarodnim sudjelovanjem prikazan je pristup posvojenju u Hrvatskoj s ciljem unapređenja suradnje sustava socijalne skrbi, obrazovanja i pravosuđa kako bi se umanjili rizici da djeca odrastaju u sustavu socijalne skrbi, odnosno, izvan obitelji. Konferencija je bila završni skup programa “Centar posvojenja” koji je Adopta provela u razdoblju od 2016. do 2019., uz financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Grada Zagreba.

Podteme Konferencije bile su: Posvojenje – sasvim osobno, Reforma sustava posvojenja – gdje smo, Kako umanjiti rizike za uspješno posvojenje i Što možemo bolje – je li vrijeme za promjenu pristupa.

U Hrvatskoj se godišnje posvaja manje od 100 djece, iako barem 400 djece ispunjava uvjete za posvojenje, a jedan od najvećih problema je odugovlačenje s postupkom oduzimanja roditeljske skrbi, upozoreno je na konferenciji. Članica Upravnog odbora Adopte Diana Topčić-Rosenberg istaknula je da su pretpostavke za poboljšanje statistike posvajanja ubrzavanje postupaka oduzimanja roditeljske skrbi i uvođenje poticajnih mjera za veći broj posvajanja, pogotovo za teško posvojivu djecu, a to su djeca starije dobi, pripadnici nacionalnih manjina i djeca s teškoćama u razvoju.

Pravobraniteljica Pirnat Dragičević na konferenciji je predstavila rezultate istraživanja svojega Ureda “Djeca i mladi na smještaju, organiziranom stanovanju i boravku u domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi i centrima za pružanje usluga u zajednici u periodu 2010.-2017.”.

Također je sudjelovala u panel raspravi “Izazovi pri donošenju odluka o lišavanju roditeljske skrbi”, u kojoj su sudjelovale predstavnica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba Mia Roje Đapić, sutkinja Općinskog građanskog suda u Zagrebu Kolinda Kolar i socijalna radnica iz Centra za socijalnu skrb Čakovec Melita Ban Novak. Pravobraniteljica je u raspravi naglasila da se Ured od početka svog postojanja zalaže da djeca trebaju – kad god je to moguće i kad je to u interesu djece – živjeti u obiteljskom okruženju, ali i da je život u udomiteljskim obiteljima samo privremeno rješenje. Naime, intencija je zakonodavca da se djeca iz udomiteljstva ili vrate u biološku obitelj koja će uz stručnu podršku moći primjereno skrbiti o njima ili da ih se posvoji te da tako dobiju odgovarajuću roditeljsku skrb.

Centri za socijalnu skrb prečesto biološkim roditeljima daju predugi vremenski period da stvore uvjete za povratak djeteta u obitelj, dijete u međuvremenu odrasta i tako se smanjuju šanse da će biti posvojeno budući da su posvojitelji više zainteresirani za mlađu djecu.

Na konferenciji se čulo i da je posvojenje novim Obiteljskim zakonom dobro regulirano, da postupci provjere i pripreme potencijalnih posvojitelja u Hrvatskoj ne traju duže nego u drugim zemljama jer je važno naglasiti da se posvojenjem stvara roditeljski odnos, da su procjena i ‘uparivanje’ potencijalnih posvojitelja i djeteta izrazito važni te da se cijeli postupak vodi zbog djeteta, a ne zbog potencijalnih posvojitelja. Važno je imati na umu da je posvojenje proces u kojem se djetetu daju roditelji te da u tom procesu u fokusu uvijek treba biti dijete.