Izbornik

Konferencija o samoregulaciji medija

Konferencija o samoregulaciji medija

Konf.Vijece_za_medijeFAHU Novinarskom domu u Zagrebu 22. ožujka 2012. održana je međunarodna konferencija “Vijeće za medije: izazovi samoregulacije medija”. Konferenciju su zajedno organizirali Hrvatsko novinarsko društvo, Hrvatsko vijeće za medije i Zaklada “Konrad Adenauer”, a uz predstavnike organizatora nazočnima su se obratili predsjednik Republike  Ivo Josipović, zastupnica u Europskom parlamentu Doris Pack, predstavnici hrvatskih institucija i vijeća za medije iz drugih zemalja.

Predsjednik Josipović istaknuo je važnost zaštite javnog interesa i u javnim i u privatnim medijima te je istaknuo važnost transparentnosti vlasništva medija, na što su upozorili i predsjednica Hrvatskog vijeća za medije Sanja Mikleušević Pavić te predsjednik saborskog Odbora za informiranje Branko Vukšić. Predsjednik HND-a Zdenko Duka istaknuo je da je stanje u medijima loše te je izrazio nadu da će ga Vijeće za medije poboljšati, kao i da će unaprijediti profesionalnost i etičnost. Da sloboda medija zahtijeva regulaciju i samoregulaciju naglasila je Doris Pack, ističući da se s problemom zlouporabe medijskih sloboda susreću mnoge zemlje.

Primjer funkcioniranja regulacije, u sustavu u kojem sami korisnici medija nadgledaju poštovanje zakona i novinarskog kodeksa, opisao je predstavnik njemačkog Vijeća za medije (Presserat) Manfred Protze. O važnosti samoregulacije za očuvanje vrijednosti novinarske profesije govorili su i predsjednik Međunarodnog udruženja vijeća za medije (AIPCE) John Horgan, analitičar medija Ante Gavranović, koji je svojim radom uvelike pridonio osnivanju Hrvatskog vijeća za medije te izvršna direktorica Vijeća za štampu BiH Ljiljana Zurovac.

Konferenciju su pratile pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić i njezina savjetnica Maja Flego. (Foto: FAH)