Izbornik

Konferencija o školskim programima prevencije seksualnog nasilja

Konferencija o školskim programima prevencije seksualnog nasilja

Udruga Ženska soba  organizirala je 24. studenog 2020. konferenciju s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom “Važnost i izazovi provedbe programa prevencije protiv seksualnog nasilja u školama”, u kojoj je aktivno sudjelovala i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević. Konferencija je održana u sklopu projekta “Seksualno nasilje – edukacijski i preventivni programi“, financiranog od strane EU u okviru programa za prava, jednakost i građanstvo (2014.-2020.), koji provodi Ženska soba, u suradnji s Uredom pravobraniteljice za djecu, Plavim telefonom i srednjim školama. Unutar projekta razvijen je program prevencije seksualnog nasilja nad i među djecom i mladima (SNEP program) za srednje škole, koji je verificiran od Ministarstva znanosti i obrazovanja te se provodi u 31 srednjoj školi u Hrvatskoj.

I ova je konferencija, kao većina skupova u razdoblju epidemije Covida-19, održana online putem aplikacije Zoom, te je prenošena uživo putem društvenih mreža.

Pravobraniteljica za djecu sudjelovala je u radnom dijelu konferencije pod naslovom “Seksualno nasilje nad i među djecom i mladima problem je sada i ovdje”, u kojem su sudjelovale i voditeljica Odjela za mlade pri Glavnoj upravi za demokraciju Vijeća Europe Antja Rothemund, zatim koordinatorica Ženske sobe i članica upravnog odbora Europske mreže protiv seksualnog nasilja dr. sc. Maja Mamula i direktorica Incest Trauma Centra – Beograd i predsjednica Europske ženske mreže protiv seksualnog nasilje Dušica Popadić.

Pravobraniteljica je održala izlaganje “Što se može učiniti – prednost i utjecaj uvođenja programa prevencije seksualnog nasilja na djecu i mlade”. Govoreći o važnosti unapređenja sustava zaštite djece od seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja naročito je naglasila važnost osiguravanja dostupnosti kvalitetnih preventivnih programa i edukacije o problematici seksualnog nasilja, svakom djetetu, što zasad još nije ostvareno. Istaknula je važnost uvođenja zdravstvenog odgoja i preventivnih programa koji će biti dio obaveznog školskog kurikuluma. Nakon izlaganja pravobraniteljica je odgovarala na pitanja publike – sudionika konferencije.

Konferenciju koju je vodio prof. emeritus dr. sc. Dean Ajduković, a na njoj su sudjelovali i održali uvodne govore veleposlanik Ujedinjene Kraljevine u RH Andrew Stuart Dalgleish i Johanna Nelles, voditelica Odjela za nasilje nad ženama i izvršna tajnica za Istanbulsku konvenciju Vijeća Europe.