Izbornik

Konferencija “Odgovorni poslodavci za odgovorno roditeljstvo”

Konferencija “Odgovorni poslodavci za odgovorno roditeljstvo”

U dvorani HUP-a u Zagrebu 29. studenoga 2018. održana je konferencija “Odgovorni poslodavci za odgovorno roditeljstvo”, čiji je cilj bio osvijestiti važnost uspostavljanja bolje ravnoteže između radne uloge zaposlenih i roditeljstva, a ujedno i balansa rodnih uloga u radu i životu. S jedne strane to znači povećati odgovornost poslodavaca za obiteljski život zaposlenika, poboljšati položaj zaposlenih majki u društvu, a istovremeno poticati i pomagati veće uključivanje očeva u odgoj i skrb o djeci od najranije dobi. O tome da je to korisno i za poslodavca i za zaposlenike, odnosno za djecu, roditelje i za društvo u cjelini, govorili su mnogi stručnjaci te predstavnici poslodavaca i izvršne vlasti.

Konferenciju su organizirali Jutarnji list i Institut Zaposlena mama, okupivši veliki broj istaknutih predstavnika poslovnog sektora, a okupljenima su se u toj prigodi obratili ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu skrb Nada Murganić, savjetnica Predsjednice Republike Hrvatske Renata Margaretić Urlić, ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić te veleposlanica Švedske u RH Diana Helen Madunic i drugi.

Ministri Nada Murganić i Marko Pavić u svojim su izlaganjima isticali i odgovornost i zadaće države u omogućavanju usklađivanja privatnog i poslovnog života, pri čemu Hrvatsku obvezuju i direktive Vijeća Europe te se na tome mora više i intenzivnije raditi u sljedećem razdoblju.

Poticajno je bilo čuti kako Švedska različitim mjerama već dugo podržava stajalište da odgovorne tvrtke podržavaju i pomažu obiteljski život svojih zaposlenika. Na razini državnih mjera još od 1970. podržava se roditeljski dopust i za majke i za očeve, tako da danas 90% očeva u Švedskoj koristi neki oblik roditeljskog dopusta. Također, od 1974. Švedska osigurava široko dostupan i cijenom pristupačan organizirani predškolski odgoj i produženi boravak za školarce.

Na konferenciji je Lidija Gamulin iz UNICEF-ovog ureda za Hrvatsku predstavila UNICEF-ovo istraživanje o tome kako roditelji i zajednice brinu o djeci najmlađe dobi u Hrvatskoj. U sklopu predstavljanja usluga za pomoć roditeljima u što boljoj skrbi o djeci, prof. dr. sc. Milivoj Jovančević predstavio je aplikaciju Little Dot koja omogućuje konzultacije s pedijatrima i drugim stručnjacima za zdravlje djece.

A više o tome kako u našoj praksi izgleda razvoj odgovornosti poslodavca prema obiteljima zaposlenika govorila je kreatorica “Mamforce”  standarda Diana Kobas Dešković. Ona je predstavila projekt čiji je cilj jačati u poslovnom sektoru osjećaj odgovornosti za obitelj i roditeljstvo, što se očituje kroz stvaranje fleksibilnih radnih aranžmana (mogućnost rada od kuće, skraćeno radno vrijeme itd.), stvaranje prijateljskog okruženja za ženske karijere i kreiranje različitih modela “obiteljski odgovornog radnog mjesta”.  Tvrtkama koje su prihvatile izazov takvoga projekta dodjeljuju se osnovni i dvije napredne razine “Mamforce” standarda, kao potvrda da su započeli razvijati, odnosno da su već dosegli određenu razinu obiteljski odgovornih poslovnih subjekata. Na samoj konferenciji promovirane tvrtke koje su u tome dosad bile najuspješnije i dodijeljeni su im prestižni naslovi “Mamforce” standarda.

Konferencija je završila panel raspravom koju je moderirao Bruno Šimleša, a sudjelovali su Diana Kobas Dešković, zatim vlasnik i predsjednik uprave Brodosplita Tomislav Debeljak, direktorica ljudskih resursa Agrokora Gordana Fabris i menadžer prodaje IKEA Hrvatska Ivica Mustać. Istaknut je primjer tvrtke IKEA koja samoinicijativno potiče svoje zaposlenike na korištenje plaćenog dodatnog “očinskog” dopusta u trajanju od mjesec dana. (Foto: Hina, Z. Kuhtić)