Izbornik

Konferencija pravobranitelja za djecu Jugoistočne Europe u Dubrovniku

Konferencija pravobranitelja za djecu Jugoistočne Europe u Dubrovniku
plakat1Ured pravobraniteljice za djecu Republike Hrvatske domaćin je godišnje konferencije Mreže pravobranitelja za djecu Jugoistočne Europe, koja će se održati 19. i 20. svibnja 2009. u Dubrovniku, u Hotelu Neptun. Tema konferencije je “Djeca i konfliktni razvodi – pristup djece domaćem, međunarodnom i europskom pravosuđu”, o čemu će izlagati istaknuti domaći i međunarodni stručnjaci. Međunarodni skup se organizira uz potporu Europske mreže pravobranitelja za djecu (ENOC – European Network of Ombudspersons for Children), organizacije Save the Children Norway SEE, i projekta EUNOMIA grčkog pravobranitelja.

U radu konferencije sudjelovat će Yanghee Lee, predsjedateljica Odbora za prava djeteta Ujedinjenih naroda i Emily Logan, predsjedateljica Europske mreže pravobranitelja za djecu, a sudjelovanje je potvrdila i potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor.

Pravobraniteljica Mila Jelavić ovogodišnja je koordinatorica Mreže pravobranitelja za djecu Jugoistočne Europe (CRONSEE – Childrens’ Rights Ombudspersons’ Network in South and Eastern Europe) osnovane s ciljem osnaživanja pravobraniteljstava u zemljama Jugoistočne Europe te promicanja i razmjene dobre prakse među njima. Članice mreže su, uz Hrvatsku, predstavnici pravobranitelja iz Grčke, Bugarske, Rumunjske, Albanije, Makedonije, Crne Gore, Kosova, Srbije, AP Vojvodine, Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Slovenije.

Atraktivne teme konferencije, koje su aktualne u cijeloj Europi i svijetu, često i kao teme međunarodnih projekata i istraživanja, privukle su u Dubrovnik veliki broj zainteresiranih predstavnika pravobranitelja iz mnogih zemalja. Među šezdesetak sudionika očekuju se i gosti iz Velike Britanije, Irske, Belgije, Francuske, Malte, Austrije, Poljske, Rusije, Gruzije, Cipra i drugih zemalja.

Prvog dana skupa, 19. svibnja, psihologinja iz Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba dr. sc. Bruna Profaca govorit će o učincima razvoda na dijete u uvjetima izraženog konflikta, zamjenik francuske pravobraniteljice za djecu Hugues Feltesse predstavit će  projekt francuskog pravobraniteljstva za djecu “Djeca i konfliktni razvodi”, dr. sc. Branka Rešetar s Pravnog fakulteta u Osijeku održat će izlaganje “Procesna prava djeteta u postupku razvoda braka i njihovo ostvarivanje u sudskoj praksi”, a neovisni ekspert i savjetnik ENOC-a Peter Newell govorit će o temi “Poštovanje dječjih prava tijekom rastave i razvoda roditelja: ključni izazovi”.

U popodnevnim satima održat će se radionica u sklopu projekta za promociju institucija pravobranitelja  EUNOMIA, koji provodi grčki pravobranitelj uz pokroviteljstvo Ureda Povjerenika za ljudska prava Vijeća Europe. Na radionici će biti riječi o tome što pravobranitelji mogu učiniti kako bi upoznali djecu i javnost o mogućnostima pristupa djece pravosudnim mehanizmima i pomogli djeci da ostvare svoja prava i pred sudovima, posebno u postupku razvoda roditelja.

Drugog dana konferencije predstavnici članica CRONSEE-a predstavit će praksu svojih zemalja u vezi sa zaštitom prava djece tijekom razvoda roditelja, uključujući i pravosudni aspekt. Na završetku konferencije članice Mreže pravobranitelja za djecu Jugoistočne Europe potpisat će Sporazum o suglasnosti, kojim će definirati načela uzajamne suradnje.