Izbornik

Konferencija “Izazovi europeizacije obiteljskoga prava”

Konferencija “Izazovi europeizacije obiteljskoga prava”

PRSopatija2

Međunarodna znanstvena konferencija “Izazovi europeizacije obiteljskoga prava” održana je u Opatiji 3. i 4. lipnja 2013., u organizaciji Jean Monnet Interuniverzitetskog centra izvrsnosti iz Opatije, Pravnog fakulteta u Rijeci te Pravnog fakulteta u Zagrebu, uz potporu Grada Opatije te Zaklade Hanns Seidel. O europeizaciji obiteljskog prava izlagali su stručnjaci pravnih fakulteta u Rijeci i Zagrebu: doc. dr. sc. Irena Majstorović, prof. dr. sc. Aleksandra Korać Graovac, prof. dr. sc. Dubravka Hrabar, prof. dr. sc. Nenad Hlača, dr. sc. Sandra Winkler, prof. dr. sc. Davorin Lapaš, prof. dr. sc. Hrvoje Sikirić, prof. dr. sc. Jasnica Garašić, prof. dr. sc. Vesna Tomljenović i drugi, kao i stručnjakinje iz Slovenije i Njemačke.

 

Uime organizatora prisutne je na početku pozdravila prof. dr. sc. Nada Bodiroga Vukobrat, a zatim su im se pozdravnim riječima obratili i prof. dr. sc. Aleksandra Korać Graovac, prof. dr. sc. Budislav Vukas uime dekana riječkog Pravnog fakulteta, novoizabrani prodekan zagrebačkog Pravnog fakulteta prof. dr. sc. Hrvoje Sikirić, gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić te pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić.

Stručnjaci su slušatelje upoznali sa sadržajem i dosegom europskog obiteljskog prava kao i obvezama koje će Hrvatskoj donijeti članstvo u Europskoj uniji, a koje se odnose na područje obiteljskih odnosa, priznavanja i ovrhe odluka te javnih isprava. Naime, u posljednje vrijeme interes za obiteljsko pravo na europskoj razini raste. Dok je ranije proces europeizacije bio više usmjeren na dio prava koji se odnosi na zajednička ekonomska pitanja, u novije vrijeme se ovaj proces usmjerava i na obiteljsko pravo koje se smatralo isključivom oblasti nacionalnog zakonodavstva. Intenzivno kretanje ljudi unutar Europske unije dovodi do rasta obiteljskopravnih odnosa osoba različitih državljanstava, a takve će kompleksne pravne situacije zasigurno postati sve češće i u Hrvatskoj. Sve će to za suce, odvjetnike i druge stručnjake u praksi svakako značiti i potrebu edukacije o specifičnostima europskog prava. Stoga je namjera organizatora ovog skupa bila ukazati na ovo kompleksno i važno područje prava, razmatrajući pri tome europske i hrvatske propise i praksu.

Skup su pratile i savjetnice pravobraniteljice za djecu. (Foto: www.prs.hr)