Izbornik

Konferencija “Prava djece iza rešetaka” u Bruxellesu

Konferencija “Prava djece iza rešetaka” u Bruxellesu

crbb

Međunarodna nevladina organizacija Defence for children Belgium, koja se bavi zaštitom prava djece u raznim situacijama, u Bruxellesu je 16. veljače 2016. organizirala konferenciju “Prava djece iza rešetaka”, kao završnu aktivnost dvogodišnjega projekta. U projektu, uz geslo “Djeci nije mjesto iza rešetaka” sudjelovale su vladine i nevladine organizacije iz 14 zemalja Europe te 11 neovisnih stručnjaka, a glavni partneri i financijeri projekta bili su Europska Komisija i Vijeće Europe. Svrha projekta je unapređivanje uvjeta u kojima se nalaze djeca lišena slobode te osnaživanje kapaciteta i mehanizama neovisnog nadgledanja (monitoringa) ovih mjesta kao ključnog instrumenta u prevenciji nasilja i kršenja drugih prava.

Naime, međunarodna iskustva pokazuju da je nadgledanje mjesta gdje se nalaze djeca lišena slobode rijetko fokusirano isključivo na prava djece i metodologiju koja je prilagođena njihovim potrebama. Osobe koje obavljaju nadgledanje često nemaju specifična znanja o razvojnim potrebama i nisu obučene za vođenje razgovora s djecom te ne poznaju međunarodne standarde i načela nužna za ostvarivanje najboljeg interesa djece. Stoga je u sklopu projekta nastao i Praktični vodič za nadzor mjesta na kojima se nalaze djeca lišena slobode, prvi u Europi. Publikacija pod naslovom Practical Guide – Monitoring places where children are deprived of liberty predstavljena je na konferenciji i podijeljena sudionicima. Namijenjena je stručnjacima koji posjećuju mjesta na kojima se nalaze djeca ili gdje se radi s djecom te je primjenjiv u svim državama Europe i šire. Ciljevi Praktičnog vodiča su naglasiti međunarodne standarde i prava djece koja su lišena slobode, naglasiti važnost neovisnog nadgledanja, definirati osnovna načela, metodologiju i aktivnosti tijekom nadgledanja, naglasiti važnost izvješća i preporuka u prevenciji svih kršenja prava djece te promovirati učinkovitu komunikaciju i suradnju između nacionalnih i međunarodnih tijela nadgledanja.

Na konferenciji se okupilo oko 250 stručnjaka iz tridesetak država Europe te europskih tijela specijaliziranih za dječja prava i lišenja slobode djece. Bili su tu pravobranitelji za djecu, predstavnici institucija za djecu, nositelji nacionalnih preventivnih mehanizama, predstavnici institucija za ljudska prava i prava djece, tijela UN-a i EU-a – Europskog parlamenta, Vijeća Europe i Europske Komisije – zatim predstavnici međunarodnih tijela nadgledanja prava osoba lišenih slobode CPT-a i SPT-a, znanstvenici sa sveučilišta, stručnjaci koji rade u pravosuđu za djecu, predstavnici ministarstava, nevladinih organizacija i drugih. Ukupno 16 izlagača iz različitih institucija iz cijele Europe upoznalo je prisutne s brojnim temama iz svojeg područja djelovanja, u vezi s pravima djece u kontekstu lišenja slobode.

Kao predstavnice Ureda pravobraniteljice za djecu Republike Hrvatske konferenciju su pratile savjetnice Sanja Vladović i Gordana Filipović.

Više o konferenciji i projektu pročitajte ovdje.