Izbornik

Konferencije za novinare u povodu Dječjeg tjedna

Konferencije za novinare u povodu Dječjeg tjedna

presskonf6.10.2014Na početku Dječjeg tjedna, na Međunarodni dan djeteta, 6. listopada 2014., pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić održala je konferenciju za novinare u Maloj kući dječjih prava kako bi i na taj način usmjerila pažnju najšire javnosti, a posebno predstavnika državne i lokalnih vlasti, na potrebe, prava i interese djece. Tom prilikom pravobraniteljica je, zajedno s predstojnicom UNICEF-ovog ureda za Hrvatsku Valentinom Otmačić, predstavila javnosti preporuke koje je UN-ov Odbor za prava djeteta nedavno uputio Republici Hrvatskoj.

 

Preporuke su rezultat razmatranja 3. i 4. periodičnog izvješća Republike Hrvatske o stanju prava djece, kao i alternativnih izvješća, koja su Odboru podnijeli UNICEF, udruge za djecu i pravobraniteljica za djecu. Riječ je o mehanizmu kojim se utvrđuje kako Hrvatska izvršava svoje obveze koje je preuzela potpisivanjem Konvencije o pravima djeteta.

Odbor za prava djeteta razmatrao je hrvatsko izviješće 15. rujna 2014. te je 19. rujna donio zaključne primjedbe i preporuke. U njima je pozdravio napredak ostvaren kroz donošenje propisa i nacionalnih strategija te osnivanje tijela važnih za ostvarivanje prava djece, ali je također izrazio zabrinutost zbog kršenja i nedostatne zaštite djece u nekim aspektima. Naveo je i niz područja u kojima su nužna daljnja poboljšanja, bolja koordinacija i nadzor, kao i educiranje stručnjaka i djece o načinima zaštite dječjih prava. Osobiti je naglasak na jačanju sudjelovanja djece – u obitelji, školi i lokalnoj zajednici – kako bi se omogućilo da ona budu stvarni i aktivni nositelji prava, a ne tek „objekti“ odlučivanja odraslih.

Pravobraniteljica je istaknula da je jedna od preporuka Odbora bila učiniti ove preporuke dostupnima javnosti te je upravo to bio zbog kojeg je odlučila ovakvom konferencijo za medije obilježiti ovogodišnji Dječji tjedan koji traje od 6. do 12. listopada. 

pressica veca

Navela je kako je Hrvatska upravo ovih dana  ispunila jednu od važnih preporuke Odbora za prava djeteta, budući da je donijela Nacionalnu strategiju za prava djece u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2014. do 2020., što je dokument koji na sveobuhvatan način definira teme i opsege bavljenja djecom i zaštite dječjih prava. No, sada je najvažnije pripremiti akcijske planove, koje je država najavila kao sljedeći korak u oživotvorenju Nacionalne strategije, u koje će biti ugrađeni praktični i stvarni odgovori na preporuke Odbora za prava djeteta.

Predstojnica UNICEF-ovog ureda za Hrvatsku Valentina Otmačić iznijela je najnovije rezultate istraživanja o tome kako žive djeca u Hrvatskoj, a osobito koliko sama djeca poznaju svoja prava i koliko se ta prava poštuju u nas, uz usporedbu s podacima iz prethodnih istraživanja. Pokazalo se da je postotak djece koja su čula za svoja prava narastao s 46 posto na 63 posto u odnosu na 2009. godinu, ali prosječna ocjena kojom djeca ocjenjuju da se njihova prava ostvaruju pala je sa 4,1 na 3,6 u istom razdoblju. U svojem je obraćanju V. Otmačić pozvala sve dionike da donose odluke u partnerstvu s djecom.

UNICEF-ov ured za ovu je prigodu, u suradnji s Uredom pravobraniteljice, pripremio i lijepo oblikovanu info-grafiku koja daje sažeti prikaz preporuka UN-ovog Odbora za prava djeteta po područjima. Taj prikaz objavljujemo u privitku ove vijesti, kao i cjeloviti tekst Zaključnih primjedaba (na engleskom) koji Odbor uputio Vladi Republike Hrvatske.