Izbornik

Koordiniranim djelovanjem do bolje integracije migranata

Izbjeglice Integracija

U organizaciji Udruge “MI” iz Splita, koja uz financijsku podršku i u suradnji s Agencijom UN-a za izbjeglice UNHCR-om Hrvatska provodi projekt “Creating welcoming communities”, u Rijeci i Splitu su potkraj travnja i početkom svibnja održani radni sastanci pod naslovom “Integracija u Republici Hrvatskoj”. Na sastancima su bile i predstavnice regionalnih ureda pravobraniteljice za djecu u Rijeci i Splitu.

Sastanak u Rijeci održan je 25. travnja 2017., uz sudjelovanje predstavnika Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, institucija i organizacija civilnoga društva te volontera koji su se angažirali u aktivnostima usmjerenim na integraciju izbjeglica. Savjetnica pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar na sastanku je ukratko izvijestila o dosadašnjima aktivnostima pravobraniteljice za djecu u vezi sa zaštitom prava i dobrobiti djece migranata i djece bez pratnje.
Sličan je sastav bio i na splitskom sastanku, održanom 3. svibnja 2017., na kojem su bili predstavnici Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije, predstavnici institucija i organizacija civilnoga društve te volonteri iz dalmatinske regije. Tom je prilikom o aktivnostima pravobraniteljice za djecu u zaštiti prava i interesa “djece u pokretu” i djece stranaca zatečene u Hrvatskoj bez pratnje roditelja ili skrbnika govorila njezina savjetnica Branka Reić Kukoč.
Cilj projekta “Creating welcoming communities” i sastanaka koji se organiziraju po regijama jest ostvariti inicijalnu komunikaciju s dionicima na području Rijeke, Splita i Osijeka u vezi s pitanjem integracije izbjeglica i azilanata te među njima potaknuti intenzivniju koordinaciju. U tom smislu sudionici su iznijeli svoja iskustva i poteškoće s kojima se susreću u praksi te iskazali spremnost za daljnju suradnju u okviru projektnih aktivnosti.