Izbornik

Članica MMS-a Julia Mihovilović dobila javno priznanje Općine Šolta

Članica MMS-a Julia Mihovilović dobila javno priznanje Općine Šolta

Julia.1U povodu obilježavanja Dana Općine Šolta, 3. kolovoza, tradicionalno se dodjeljuju prigodna priznanja zaslužnim građanima, a među njima se ove godine zasluženo našla i Julia Mihovilović, članica MMS-a – Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu. Julia je nagradu dobila za svoj rad na zaštiti i promicanju ljudskih prava i prava djeteta.

Priznanje Općine Šolta dodjeljuje se za doprinos i postignuća od osobite važnosti za općinu, ostvarena tijekom posljednje dvije godine. Dodjeljuje se za postignuća u područjima znanosti, gospodarstva, zdravstva i socijalne skrbi, sporta, umjetnosti, kulture, odgoja i obrazovanja, zaštite okoliša te drugih javnih djelatnosti, među kojima je i unapređivanje dječjih prava.

Julia Mihovilović postala je članica Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu, koju čini 20 djece u dobi od 12 do 17 godina, u jesen 2014. godine, još dok je bila učenica Osnovne škole Grohote na Šolti. Sudjelovala je u svim zajedničkim aktivnostima MMS-a, a prošlog ljeta je s još dvjema članicama predstavljala MMS na sastanku mladih “Enter! Youth Meeting 2015” u Strasbourgu, koji je organiziralo Vijeće Europe. Zajedno s Martom Tušek i Tinom Družić, ondje je sudjelovala u izradi preporuka Vijeća Europe za socijalna prava.

Uza sve to vrlo je aktivna i u svojoj sredini, a osobito se istaknula kao autorica poezije na čakavskom dijalektu, zapažen je njezin talent te je nagrade osvajala i kao mlada pjesnikinja. Ovim priznanjem, kao i dosadašnjim radom u MMS-u, Julia je dodatno pridonijela vidljivosti institucije pravobranitelja za djecu i jačanju svijesti o važnosti promicanja dječjih prava, a ponajviše isticanju važnosti djece i mladih kao važnih i angažiranih sudionika u životu svoje zajednice.