Izbornik

Članovi Dječjeg foruma posjetili osječki ured pravobraniteljice

Članovi Dječjeg foruma posjetili osječki ured pravobraniteljice

Osijek_Djecji_tjedanU sklopu obilježavanja Dječjeg tjedna, članovi Dječjeg foruma Društva Naša djeca Osijek posjetili su 7. listopada 2010. regionalni ured pravobraniteljice za djecu u Osijeku. Savjetnici pravobraniteljice Sanja Vladović i Darko Laksar ugostili su  tom prilikom dvadesetero djece u dobi od 10 do 14 godina, koja su u razgovoru pokazala da dobro poznaju dječja prava, ali i upozorila na neke konkretne primjere kršenja tih prava.

Upoznavši se s djelokrugom i načinom rada pravobraniteljice za djecu, članovi Dječjeg foruma postavljali su pitanja vezana za zaštitu prava djece iz njihova okruženja, u vezi sa zaštitom privatnosti, pravom na saznavanje vlastitog podrijetla, zaštitom djece pripadnika nacionalnih manjina, pravom na igru i slobodno vrijeme. Izvijestili su savjetnike pravobraniteljice o svome posjetu gradonačelniku grada Osijeka, kojem su iznijeli vlastite prijedloge za unapređenje sigurnosti djece u prometu, kao što je gradnja biciklističkih staza, duže trajanje zelenog svjetla na semaforima na raskrižjima kojima djeca prolaze na putu do škole, sprečavanje parkiranja vozila na pločniku, uređivanje i održavanje igrališta za djecu.

Savjetnici D. Laksar i S. Vladović naglasili su otvorenost za suradnju s dječjim organizacijama. Pozvali smo ih da nastave s radom i slobodno izražavaju svoje mišljenje, da upućuju nadležnim institucijama svoje prijedloge za rješavanje pitanja koja su im važna te im predložili povezivanje sa savjetima mladih grada Osijeka i županije Osječko-baranjske radi zajedničkog i djelotvornijeg nastupa prema gradskoj ili općinskoj upravi, u vezi s područjima u kojima su im interesi zajednički.