Izbornik

Ljudska prava osoba s duševnim smetnjama u psihijatrijskim bolnicama

Ljudska prava osoba s duševnim smetnjama u psihijatrijskim bolnicama

Lora.psih.bolnSaborNa inicijativu pučke pravobraniteljice Lore Vidović Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatskog sabora održao je 18. veljače 2015. sjednicu posvećenu unapređivanju poštovanja ljudskih prava osoba s duševnim smetnjama koje se nalaze na liječenju u psihijatrijskim ustanovama, posebice onih koji se nalaze na prisilnom smještaju. Kao temelj za raspravu poslužio je dokument pučke pravobraniteljice koji daje ocjenu o stanju ljudskih prava osoba s duševnim smetnjama u psihijatrijskim ustanovama u okviru djelovanja Nacionalnog preventivnog mehanizma.

 

Dokument se temelji na izvješćima nastalim nakon obilazaka pet psihijatrijskih ustanova: Klinike za psihijatriju Vrapče, Neuropsihijatrijske bolnice “Dr. Ivan Barbot”, Psihijatrijske bolnice Rab, Psihijatrijske bolnice Ugljan te Psihijatrijske bolnice Lopača.

Na sjednici je sudjelovala i pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić koja je podsjetila na probleme s kojima se suočavaju djeca smještena u psihijatrijske bolnice, a kojih ima više nego što se misli. Neka od njih smještena su u Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež u Zagrebu, u Kukuljevićevoj ulici, ali mnoga djeca oboljela od psihičkih bolesti liječe se na psihijatrijskim odjelima općih bolnica, u kojima nema specijaliziranih odjela za djecu. Osim što je ondje teško osigurati primjerene uvjete za liječenje djece, pitanje je i što se zbiva s djecom nakon što završe liječenje u tim ustanovama, s obzirom na nedostupnost stručnjaka koji bi im nastavili pružati potrebnu podršku, upozorila je pravobraniteljica za djecu.

Više o ovom dokumentu pučke pravobraniteljice pročitajte ovdje.