Izbornik

Međunarodna konferencija o modelu Barnahus održana u Podgorici

Međunarodna konferencija o modelu Barnahus održana u Podgorici

U organizaciji Vlade Crne Gore i u suradnji s Vijećem Europe i UNICEF-om, 17. i 18. travnja 2024. održana je u Podgorici međunarodna konferencija pod nazivom: „Na putu ka izvrsnosti: Udruženi ka djelotvornoj dječjoj zaštiti s Modelom Barnahus“.

Barnahus predstavlja jedinstveni međuagencijski i multidisciplinarni pristup koji objedinjuje sve relevantne usluge pod jednim krovom, kako bi svakom djetetu žrtvi ili svjedoku nasilja pružio koordiniran i djelotvoran odgovor. Konferencija je održana s ciljem razmjene znanja i mogućnosti učenja najboljih praksi i dijeljenja iskustava u izazovima pri implementaciji modela Barnahus te da se kreatore javnih politika potakne na davanje prioriteta ovim uslugama, osiguranje resursa, politiku podrške i integriranje ovog pristupa svojoj nacionalnoj strategiji dječje zaštite.

Konferencija je također imala za cilj jačanje međunarodne suradnje i mreža kroz poticanje razmjene znanja i tehničke podrške, kako bi se ubrzala uspostava modela Barnahus u zemljama u kojima još nije implementiran u potpunosti i prilagođavajući se kontekstu svake zemlje. Na konferenciji je sudjelovala pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević te članice Savjetodavne skupine za uspostavu Barnahus modela u Hrvatskoj, sutkinja Vrhovnog suda Republike Hrvatske Ileana Vinja, predstavnica UNICEF-a Martina Tomić–Latinac, profesorica Pravnog fakulteta u Zagrebu Branka Sladović-Franz, predstavnica Ministarstva pravosuđa i uprave Daška Leppee Pažanin i savjetnica pravobraniteljice za djecu Nina Ćurčić.