Izbornik

Međunarodna smotra folklora posvećena djeci

Međunarodna smotra folklora posvećena djeci

MSFDjeca i folklorNa poziv Koncertne direkcije Zagreb, pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić prisustvovala je svečanoj priredbi 46. međunarodne smotre folklora pod nazivom “Folklor i djeca” 20. srpnja 2012. u Zagrebu.  Međunarodna smotra folklora  ove je godine posvećena djeci, odnosno folklornoj baštini koju uče i prikazuju djeca, dječjim igrama, plesovima, pjesmama i običajima.

Na svečanoj priredbi, uz djecu iz folklornih skupina iz Salija s otoka Ugljana, Jelenja, Osojnika, Vinkovaca, Kutine, Donjih Andrijevaca, Jezera s otoka Murtera, Podturena i Dekanovca nastupala su i djeca iz inozemstva: Bosne i Hercegovine, Njemačke, Ukrajine, Litve i Bugarske. Svojim nastupom djeca su izvela plesove i pjesme svoga kraja te pokazala da je dječje stvaralaštvo i u domeni očuvanja tradicije i kulture iznimno bogato te da mnoga djeca svoje slobodno vrijeme provode na taj način i u tome pronalaze zadovoljstvo.

U popratnom je programu izložba “Dječji svijet naših predaka”, koncerti etno i crkvene glazbe te brojne plesne i glazbene radionice. Sudionici Smotre izvode svoje programe i u dječjim ustanovama u Zagrebu i okolici te gostuju na smotrama i ljetnim priredbama izvan Zagreba.