Izbornik

Međunarodni dan bijelog štapa

Međunarodni dan bijelog štapa

Tiflo SlikovnicaUčenici osnovne škole Centra za odgoj i obrazovanje “Vinko Bek” sudjelovali su 15. listopada 2013.,  u Hrvatskoj knjižnici za slijepe, u obilježavanju Međunarodnog dana bijelog štapa i početka Mjeseca hrvatske knjige. Tim povodom djeca su imala priliku upoznati se i poigrati s lutkama lutkarice Anice Kraljević, koja ih je animirala malim lutkarskim igrama, a Knjižnica i Centar na dar su dobili primjerke taktilne slikovnice “Putovanje mace Lile”, koje im je uručila koordinatorica Odjela za djecu i mladež zagrebačke Gradske knjižnice Hela Čičko.

 

Tiflo1Slikovnicu su, prema međunarodnim smjernicama za izradu taktilnih slikovnica, izradile Hela Čičko i Natalija Dragoja, u okviru projekta za poticanje čitanja i društvenu integraciju djece sa smetnjama u razvoju i mladih s invaliditetom “Knjižnica širom otvorenih vrata”. Ilustracije u njima su reljefne i izvedene u različitim tehnikama i od različitih materijala (krzna, filca, perja, vune…), a tekst je otisnut  Brailleovom abecedom i na uvećanom crnom tisku.

Ravnateljica Hrvatske knjižnice za slijepe Sanja Frajtag vodila je ovu malu svečanost, nakon koje su djeca iz Centra “Vinko Bek” i djeca koja se školuju u integraciji, sa svojim nastavnicima i odgojiteljima ostala još neko vrijeme zabavljena lutkama i drugim sadržajima knjižnice.

Međunarodni dan bijelog štapa u Republici Hrvatskoj obilježava se 15. listopada od 1996. godine. Time se Hrvatska pridružila mnogobrojnim zemljama u kojima se taj dan obilježava i kao Međunarodni dan slijepih, a tom se prilikom najšira javnost upoznaje s problematikom i potrebama slijepih osoba.

Svečanosti u Hrvatskom muzeju za slijepe nazočila je i savjetnica pravobraniteljice za djecu Maja Flego.

Tiflo3