Izbornik

Međunarodni dan djeteta – 20 studenoga

Međunarodni dan djeteta – 20 studenoga

djecji_glasMeđunarodni dan djeteta 20. studenoga, dan kad je prije 19 godina donesena Konvencija o pravima djeteta, u cijelom je svijetu  prigoda da djeca i teme bitne za njihov život dospiju u središte pozornosti. Osim svečanosti i manifestacija, to je i prilika da se preispitaju razina i kvaliteta zaštite djece u raznim područjima života, kao i mogućnosti njihova aktivnog sudjelovanja u društvu.

Osim dostupnosti obrazovanja, zdravstvenih usluga, socijalne skrbi i ostalih dobrobiti koje osiguravaju opstanak i razvoj djece, prilika je to i za postavljanje još nekih važnih pitanja. Moramo se zapitati kakav je položaj djece u društvu, kakav je njihov utjecaj na donošenje odluka koje se tiču njihova života, imaju li djeca uvijek priliku reći što misle o pitanjima koja su za njih važna. Širenje tog prostora sudjelovanja djece u društvu važna je zadaća svih koji se bave djecom i dječjim pravima.

Pružimo zato djeci što više prilika da govore o sebi, o svome životu, svojim problemima i svojim viđenjima rješenja. Pomozimo da načela Konvencije o pravima djeteta i odraslima i djeci budu jasna i prepoznatljiva kao smjernice koje pokazuju što su sve država, roditelji i drugi odrasli dužni učiniti kako bi svako dijete živjelo i raslo u što boljim uvjetima. Učinimo sve što je u našoj moći da se odredbe Konvencije u cijelosti primjenjuju u praksi.

Na Međunarodni dan djeteta i Dan Konvencije o pravima djeteta, pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić posjetit će Tehničku školu Ruđera Boškovića u Zagrebu, gdje će s učenicima razgovarati o njihovim pravima, odgovarati na njihova pitanja i poslušati njihove prijedloge za bolju zaštitu dječjih prava.