Izbornik

Međunarodni dan nestale djece 25. svibnja

Međunarodni dan nestale djece 25. svibnja

Missing-Children-Day-EnglishSvake godine 25. svibnja obilježava se kao Međunarodni dan nestale djece. Ovaj datum obilježava se od 1983. godine podsjećajući na nestanak šestogodišnjega Etana Patza u SAD-u. Dječak je nestao 25. svibnja 1979. i nikad nije pronađen. Obilježavanjem toga datuma želi se ukazati na to da gotovo svakodnevno, diljem svijeta, djeca nestaju, bježe od kuće ili ih otimaju članovi obitelji ili nepoznate osobe.

 

Na sreću, većina djece koja se vode kao nestala u kratkom se vremenu se vraćaju kući, osobito u situacijama kad je razlog njihovog odlaska bio avanturizam ili trenutačni problemi koji se mogu prevladati. No, ako je dijete oteto ili se u bijegu nalazi dulje vrijeme, vrlo je velika opasnost da će postati žrtvom kaznenoga djela.

Broj djece koja se udaljuju iz roditeljskog doma ili druge sredine u kojoj žive nije mali. Prema podacima MUP-a, u Hrvatskoj se tijekom 2014. iz roditeljskog doma udaljilo 528 djece, a iz odgojnih ustanova 1247 djece. Najčešći razlozi odlaska iz obiteljskog doma su avanturizam (343), obiteljski problemi (74) i problemi u školi (27). Zabrinjava podatak da je 74 djece koja su napustila roditeljski dom bilo mlađe od 14 godina, kao i podatak da je nad 16 djece za vrijeme bijega počinjeno kazneno djelo. Razlozi zbog kojih djeca „bježe“ iz odgojnih ustanova su izbjegavanje odgojne mjere u ustanovi (339) i problemi adaptacije (152), a među njima je i veliki broj onih koji se nakon dopusta provedenog kod kuće (188) nisu vratili u ustanovu.

Međunarodni dan nestale djece prilika je da se podsjetimo na onu djecu koja su se vratila kući, da utješimo sve one koji još uvijek čekaju, da žalimo za onom djecom koja se, nažalost, nikada neće vratiti, ali ponajprije da potaknemo promjene kako bi se djeci omogućilo sigurno okruženje i kako bi se prevenirao njihov nestanak.