Izbornik

Mladi novinari iz OŠ P. Preradovića iz Zagreba posjetili pravobraniteljicu

Mladi novinari iz OŠ P. Preradovića iz Zagreba posjetili pravobraniteljicu

Osmero učenika iz Osnovne škole Petra Preradovića iz Zagreba, članovi školske novinarske družine, posjetili su 14. ožujka 2018. Ured pravobraniteljice za djecu. Mladi novinari odlučili su u svojem školskom listu “Zora” objaviti intervju s pravobraniteljicom za djecu Helencom Pirnat Dragičević pa su, uz pomoć svoje učiteljice – voditeljice novinarske družine Nikoline Baletić, proučili teme o pravima djece, pripremili dugu listu pitanja i uputili se k pravobraniteljici.

Redakciju školskoga lista “Zora” čini deset učenika od 5. do 8. razreda i učiteljica-voditeljica, list izlazi jednom godišnje, ali učenici se svakog tjedna sastaju i marljivo pripremaju teme i tekstove. O radu novinarske družine pravobraniteljicu je izvijestila glavna urednica Tea izvijestivši da je njihova “Zora” uspješna i na učeničkoj smotri Lidrano.

Osim službenih pitanja za intervju, koja su se odnosila na ovlasti i rad pravobraniteljice, Konvenciju o pravima djeteta i različite oblike kršenja i zaštite dječjih prava, učenike su zanimale i razne pojedinosti o samim prijavama i mogućnostima izravnoga pružanja pomoći djeci. Također su pravobraniteljici iznijeli i svoja razmišljanja o nastavku školovanja i uvjetima za upis u srednju školu, o odnosima učenika i učitelja, o pravilima ponašanja i odijevanja u školi, o načinima kako rješavaju razne vršnjačke nesuglasice i sukobe u školi i drugim temama.