Izbornik

Mladi savjetnici pravobraniteljice izabrali članove novog saziva MMS-a

Mladi savjetnici pravobraniteljice izabrali članove novog saziva MMS-a

Iako je mandat 4. generacije Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu zbog epidemije Covida-19 bio produžen za godinu dana, te je trajao četiri umjesto tri godine, svi članovi MMS-a složili su se da im je to vrijeme proletjelo u trenu. Čulo se to na dvodnevnom završnom sastanku MMS-a održanom 1. i 2. rujna 2021. u Donjoj Stubici, u Hotelu Jezerčica, gdje su se napokon ponovno sastali uživo, zajedno s pravobraniteljicom Helencom Pirnat Dragičević i njezinim odraslim savjetnicama.

Zadnji sastanak svih članova MMS-a uživo na nacionalnoj razini održan je u studenome 2019. Premda su u međuvremenu održavani online sastanci, oni nisu mogli nadomjestiti atmosferu i dinamičnost susreta uživo, te su se mladi savjetnici jako razveselili mogućnosti da se barem na kraju mandata neposredno nađu, razgovaraju i druže. Njihov zadataka bio je izabrati svoje nasljednike među pristiglim prijavama djece na Natječaj za izbor novih članova MMS-a, ali to je bila prilika i da se osvrnu na svoj dosadašnji rad, vrednuju zajednička postignuća MMS-a i Ureda pravobraniteljice za djecu, te daju svoje prijedloge za daljnje poboljšanje takvoga oblika suradnje pravobraniteljice s djecom. Susret je protekao u skladu s epidemiološkim mjerama – sa zaštitnim maskama u zatvorenom prostoru, ali i uz više aktivnosti na otvorenome.

Mladi savjetnici nisu skrivali zadovoljstvo  rezultatima postignutim u svojem mandatu: naučili su mnogo o dječjim pravima; razvili vještine raspravljanja, ali i aktivnog slušanja i uvažavanja različitih argumenata; njihova su se mišljenja čula na mnogim mjestima – u institucijama, medijima, na stručnim skupovima, a i pravobraniteljica i drugi stručnjaci citirali su ih i prenosili u raznim prigodama. Svi se slažu da je članstvo u MMS-u za njih bilo pozitivno iskustvo.

Pogotovo su pohvalili pristup dječjem sudjelovanju koji se njeguje u radu s MMS-om, koji su ocijenili originalnim i jedinstvenim, budući da se u njemu potiče slobodno izražavanje mišljenja djece, bez nametanja i prisile. Poticanjem međusobne komunikacije djece i primjerene komunikacije predstavnika MMS-a sa stručnjacima, donositeljima odluka, predstavnicima vlasti i drugima, nastoji se pružiti što više prilika i širiti prostor za iznošenje iskrenih i autentičnih razmišljanja djece o pitanjima koja su im važna. U konačnici, članovi MMS-a imali su prilike vidjeti da su pojedini njihovi prijedlozi imali odjeka na različitim skupovima i razinama odlučivanja u društvu.

Na sastanku su se, također, prisjetili početka svojeg mandata, u studenome 2017., te su na temelju svojih iskustava predložili kako olakšati članovima novoga saziva MMS-a da brže shvate svoju ulogu i uklope se kao aktivni članovi tima. S odraslim savjetnicama pravobraniteljice razmatrali su mogućnosti kako olakšati i održati kontinuitet aktivnosti članova MMS-a putem online platformi, pogotovo u razdoblju između sastanaka na nacionalnoj razini (koji se u pravilu održavaju dva puta godišnje). Predložili su i da bude više kraćih sastanaka MMS-a, i na nacionalnoj i na regionalnoj razini, u uredima u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu.

Središnja i najvažnija aktivnost na sastanku bila je izbor članova MMS-a za sljedeću generaciju. Na Natječaj za MMS prijavilo se više od stotinu djece, među njima velika većina djevojčice, koja su opisala što smatraju ključnim izazovima za današnje mlade naraštaje, te što ih osobno motivira, ali i kvalificira za preuzimanje uloge mladog savjetnika pravobraniteljice za djecu. Dogovoreno je da će u novoj generaciji broj članova biti povećan s 20 na 25, te da će se nastojati postići odgovarajući omjer broja dječaka i djevojčica u svakoj regiji. U izborima su zajedno sudjelovali 13 mladih savjetnika i šest odraslih savjetnica pravobraniteljice.

Nije bilo lako među zanimljivim kandidaturama izdvojiti samo 25 novih članova, ali nakon dvodnevnoga rada došlo se do izbalansiranoga prijedloga i liste na kojoj je 14 djevojčica i 11 dječaka. Sljedeći korak bit će sastanak s njima i njihovim roditeljima u regionalnim uredima pravobraniteljice, na kojem će se članovi pobliže upoznati s time što se od njih očekuje. Mnogi sadašnji članovi MMS-a izrazili su spremnost da se pridruže tim sastancima i pomognu predstaviti MMS svojim budućim „nasljednicima“. Jer, kako su sami istaknuli, upravo to je i njima na početku mandata pomoglo u razumijevanju i prihvaćanju uloge mladih savjetnika.

Na kraju, 13 okupljenih mladih savjetnika primili su darove i zahvalnice za dosadašnji rad i skromne darove koje im je uručila voditeljica MMS-ovog tima psihologinja Davorka Osmak Franjić.

Kao i dosadašnje generacije MMS-a, i 4. generacija ostavila je svoje slike i zapise u “Spomenaru” – velikom albumu u kojem se čuvaju uspomene i sjećanja na zajedničko druženje i rad  članova Mreže mladih savjetnika.

Na rastanku je, uz sveopće odobravanje, dogovoreno da se suradnja s bivšim članovima MMS-a nastavlja, te da će njihova pomoć i prijedlozi biti dobrodošli i ubuduće, kako u radu 5. generacije MMS-a koja će se ustrojiti u listopadu, tako i u daljnjem radu Ureda pravobraniteljice za djecu u promicanju dječjih prava.