Izbornik

Mladi savjetnici pravobraniteljice izabrali novi saziv MMS-a

mms izbori2017 6

Na svome završnom sastanku, održanom u Donjoj Stubici 22. i 23. rujna 2017., članovi Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu izabrali su djecu-savjetnike koja će biti novi članovi MMS-a i savjetovati pravobraniteljicu u sljedeće tri godine. Bio je to za njih uzbudljiv i važan događaj jer su se našli pred odgovornom zadaćom izbora svojih nasljednika. Naravno, bilo je i tuge zbog rastanka sad već izvrsno uhodanoga tima, ali i ponosa zbog mnogih zajedničkih postignuća.

Na poziv pravobraniteljice za djecu upućen u svibnju djeci i mladima da se prijave za buduće članove novoga saziva njezine Mreže mladih savjetnika koji će tu dužnost obavljati od 2017. do 2020. godine, prijavilo se devedesetak djece iz cijele Hrvatske. Među njima je, na temelju dječjih istaknutih kandidatura, trebalo izabrati 20 članova, i to tako da budu zastupljene i djevojčice i dječaci i svih dobnih skupina od 12 do 16 godina i iz svih hrvatskih regija. Iskusni MMS-ovci pažljivo su proučavali prijave u kojima su se djeca predstavila, ističući posebno one svoje osobine za koje smatraju da ih kvalificiraju za budućeg savjetnika pravobraniteljice za djecu. Mladi kandidati su, među ostalim, odgovorili i na pitanje: Što bi pravobraniteljica trebala znati o tome kako je biti dijete u Hrvatskoj danas, a u svojim su odgovorima otvorili brojne raznovrsne teme. Bilo je mnogo izvrsnih kandidatura i zato izbor nije bio jednostavan, ali ipak je uspješno obavljen.

mms izbori2017 8Izabrani novi članovi MMS-a bit će tijekom listopada pozvani na sastanke u urede pravobraniteljice za djecu u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu kako bi se upoznali s organizacijom i ulogom MMS-a i načinom suradnje s pravobraniteljstvom za djecu.

mms izbori2017 10

Drugi dan rada “staroga” MMS-a protekao je također u radnoj atmosferi jer je trebalo obraditi završne rezultate ankete koju su pojedine članice MMS-a provele u svojim školama prema modelu vršnjačkoga istraživanja. Riječ je o anketi pod naslovom “Kakav televizijski program žele djeca i mladi”, u kojoj je sudjelovalo više od 250 učenika. Učenici su odgovorili na pitanja o svojim navikama i sklonostima u praćenju tv-programa. Većina je navela da nisu zadovoljni programom za djecu i mlade te naveli razloge (previše reklama i repriza, premalo sadržaja za mlade, nedostatak zanimljivih sadržaja itd.), a na kraju su naveli dječje emisije koje su voljeli gledati, kao i kakve bi trebale biti dobre emisije za djecu i mlade. Na temelju istraživanja i svojih prethodnih rasprava članice MMS-a pripremile su vlastite preporuke televizijskim nakladnicima. Aktivno sudjelovanje u vršnjačkome istraživanju, koje su članovi MMS-a sami inicirali i većinom sami ostvarili, za njih je bilo novo i zanimljivo iskustvo.

mms izbori2017 2A

Tijekom dvodnevnoga rada članice MMS-a ujedno su se osvrnule na dosadašnja ostvarenja tijekom trogodišnjega mandata, vrednovale ostvarene rezultate, isticale svoja najvrednija i najdraža postignuća te su istaknule i neke od izazova i predložile promjene i inovacije za rad buduće generacije MMS-a. Osim spoznaje o važnosti sudjelovanja djece u različitim područjima života, rad u MMS-u svakom svome članu donio je i neka vrijedna iskustva koja su pridonijela njegovom osobnome rastu, što su mnoge članice posebno istaknule na rastanku.

mms izbori2017 4Za kraj, pozdravile su se s pravobraniteljicom Ivanom Milas Klarić i njezinim suradnicama, primivši prigodne zahvalnice i darove koje će ih podsjećati na rad u Mreži mladih savjetnika. Priču o svome doživljaju MMS-a i radu treće generacije ove savjetničke mreže ispričale su i na stranicama “Spomenara” MMS-a.

mms izbori2017 7Rad Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu danas je u Hrvatskoj jedan od priznatih i vrijednih oblika participacije ili sudjelovanja djece u društvenim procesima. Pripremajući djecu za aktivan odnos prema svijetu koji ih okružuje, u MMS-u se ostvaruje važno načelo Konvencije o pravima djeteta. Ujedno ih se potiče da razviju vještine samozastupanja i angažiranja za opće dobro te da i u budućnosti, kao odrasli građani, zagovaraju i štite dječja prava.
Treći saziv MMS-a zacijelo je uspješno ostvario te zadaće i pokazao da djeca mogu biti aktivni i dragocjeni sugovornici i sudionici u svim područjima života, ako im se za to pruži odgovarajuća prilika.

mms izbori2017 5