Izbornik

MMS-ovci u Školskom programu HTV-a

MMS-ovci u Školskom programu HTV-a

 

Luka_i_Hrvoje_na_HTVČlanovi Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu Luka Petrović i Hrvoje Korbar bili su gosti u emisiji HTV2 Školski program, 17. svibnja 2011., koja je u cijelosti bila posvećena temi participacije/sudjelovanja djece u zajednici. Nije bilo lako odgovarati na pitanja o tome što je zapravo ta participacija, koliko je ima i kako se ostvaruje – u obitelji, školi i lokalnoj zajednici. Ali Luka i Hrvoje izvrsno su se snašli i bez uljepšavanja rekli da je zasad obitelj jedino područje u kojem je participacija djece u dobroj mjeri zaživjela.

U školi je zasad ima tek na formalnoj razini – kroz vijeća učenika, no, ostvaruje se i kroz organiziranje aktivnosti u kojima učenička inicijativa više dolazi do izražaja (na primjer, školski list, humanitarne akcije, učeničke priredbe, učenička pomoć u učenju i slično), što svakako vrijedi poticati. U lokalnoj zajednici bi participacije moglo biti više kad bi se djeci olakšalo da pronađu one „prave“ odrasle koji će im pomoći da se i njihov glas čuje u sredini u kojoj žive. Naravno, nužno je da odrasli pokažu spremnost slušati i čuti te poštovati dječje mišljenje.

Neke od tih mogućnosti sudjelovanja u zajednici upravo ostvaruju članovi Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu. Luka i Hrvoje članovi su Mreže od jeseni 2010., kad je službeno osnovana te su izvijestili o načinu njezina rada, kontaktima putem internetskog foruma, sastancima i raspravama održanim u Osijeku, Splitu, Rijeci i Zagrebu, načinu izbora novih članova…

I MMS-ovci i pedagoginja Ana Žnidarec Čučković, koja je također bila gošća u studiju, poručili su i djeci i odraslima: Budimo aktivni, sudjelujmo i pružimo djeci što više prilika za to, jer rezultati će sigurno biti vrijedni!

Emisija je prikazana na HTV2 17. svibnja 2011., u 8.50 i u 13 sati.

            Kamera_ide