Izbornik

MMS proslavio peti rođendan

MMS 1Mnogo novih tema, dobrih ideja i prijedloga podijelili su među sobom članovi Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu na svom prvom sastanku u školskoj godini 2015./2016., održanom u Hotelu “Jezerčica” u Donjoj Stubici 25. i 26. rujna 2015. Ukupno 18 članova MMS-a oblikovalo je svoju strategiju za borbu protiv nasilja među djecom, raspravljalo o aktualnim pitanjima iz školske i životne svakodnevice, kao i o vječitoj temi o dječjim pravima i dječjim odgovornostima.

Proteklo ljeto za neke od njih bilo je vrlo intenzivno i zbog toga što su imali priliku predstavljati MMS u inozemstvu i družiti se i surađivati s djecom predstavnicima sličnih organizacija i tijela koja okupljaju djecu u drugim europskim zemljama. Tako je sastanak započeo razmjenom informacija o međunarodnim aktivnostima. Pravobraniteljica Ivana Milas Klarić upravo se vratila sa sastanka Europske mreže pravobranitelja za djecu ENOC, na kojem je, među ostalim, prikazan i film u čijem je stvaranju sudjelovao i MMS u sklopu projekta “Neka mladi govore o nasilju”. Izvijestila je o završnim izvrsnim ocjenama projekta i sudjelovanja djece iz Hrvatske u njemu.

MMS 2 2015
Zatim je MMS-ovka Kana Halić Kordić svima prenijela svoj doživljaj konferencije ENOC-a i ENYA Foruma na kojem su se okupili mladi savjetnici europskih pravobranitelja za djecu, a koji su održani potkraj lipnja u Ateni. O tom je skupu govorila i odrasla savjetnica pravobraniteljice Danijela Žagar, koja je također bila u Ateni . Osim toga, ovoga su ljeta tri članice MMS-a sudjelovale u Strasbourgu, zajedno s mladima iz cijele Europe, u izradi preporuka Vijeća Europe o socijalnim pravima, čime je omogućeno da djeca aktivno sudjeluju u pripremanju važnoga europskoga dokumenta. O tome su ostale članove MMS-a izvijestile Julia Fueh Mihovilović i Tina Družić te odrasla savjetnica Ana Albrecht Čekada.

MMS 5
A što bi sve trebalo učiniti u Hrvatskoj – u obitelji, vrtiću/školi i lokalnoj zajednici – kako bi djeca bila zaštićena od vršnjačkoga nasilja i kako bi dobila odgovarajuću podršku tijekom odrastanja, odnosno, kako bi trebala izgledati strategija protiv nasilja među djecom – bio je sljedeći zadatak za MMS. U manjim grupama pokušavali su osmisliti i razraditi različita rješenja, koja su zatim predstavili ostalima.

MMS ruj 2015
Budući da se ove godine navršilo punih pet godina otkako je prvi MMS započeo radom u rujnu 2010., taj je jubilej obilježen i prigodnom rođendanskom tortom i slavljeničkom pjesmom.
Drugi dan bio je namijenjen nastavku učenja o pravima djeteta i načelima ostvarivanja Konvencije o pravima djeteta, uz izlaganja odraslih savjetnica Davorke Osmak Franjić i Sanje Vladović. Našlo se vremena i za raspravu o tome je li škola uistinu i odgojna ili samo obrazovna institucija, može li se ocjenama i pedagoškim mjerama utjecati na promjenu ponašanja učenika koji ne poštuju pravila, svoje kolege ni nastavnike, zatim, kako općenito spriječiti neprihvatljiva ponašanja djece i mladih te kako postići da učitelji i škola “pomognu djeci da postanu bolji ljudi”.

MMS 7 2015
Najavljeno je i da će se sljedeći sastanak MMS-a održati 20. studenoga, kad će mladi savjetnici zajedno s pravobraniteljicom proslaviti Međunarodni dan prava djeteta.