Izbornik

MMS – za glasniji glas djece u društvu

MMS – za glasniji glas djece u društvu

Bjelolasica_sviČlanovi Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu, na svome prvom zajedničkom sastanku održanom na Bjelolasici 10. i 11. rujna 2010. dogovorili su se da će njihov službeni naziv biti MMS, a o tome kakav će im biti zaštitni znak ili logo, još će se konzultirati s drugim svojim vršnjacima. Mnogo lakše utvrdili su što će im biti najvažniji zadaci: informiranje djece i mladih o dječjim pravima i otvaranje prostora za njihova mišljenja o svim pitanjima koja se odnose na njih, na prvom su mjestu.

Na dvodnevnoj radionici u HOC Bjelolasica s pravobraniteljicom za djecu Milom Jelavić i njezinim odraslim savjetnicama sastalo se 18 mladih savjetnika iz cijele Hrvatske, koji su prethodno aktivno sudjelovali u raspravama na elektroničkom forumu koji je pokrenuo Ured pravobraniteljice za djecu. Među njima su bili učenici osnovne škole, gimnazijalci i učenici medicinske škole, iz Osijeka, Rijeke, Splita, Šibenika i Zagreba.

U svojim radnim skupinama razradili su i kriterije za izbor budućih članova Mreže mladih savjetnika. Dogovorili su se da će MMS imati 25 članova u dobi od 12 do 18 godina, da će im „mandat“ trajati tri godine, ali mogu i nakon toga ostati suradnici Mreže i pravobraniteljice. Kandidirat će se sami, na temelju javnog poziva pravobraniteljice za djecu, a o njihovu izboru odlučivat će sadašnji članovi Mreže i stručni tim Ureda pravobraniteljice za djecu. Morat će biti aktivni na elektroničkom forumu, a sastajat će se i „uživo“, u pravilu jednom mjesečno, odnosno najmanje jednom u tri mjeseca, u regionalnim uredima pravobraniteljstva za djecu. Važno je da se članovi Mreže izabiru kao pojedinci, a ne kao predstavnici ili zastupnici svoje škole, grada i slično. No, prilikom izbora članova nastojat će se postići zastupljenost različitih populacija, stanovnika i gradova i sela, pripadnika nacionalnih manjina, djece s teškoćama u razvoju, to jest djece iz najrazličitijih životnih uvjeta i situacija.

Oni će vršnjacima u svojim sredinama prenositi informacije o dječjim pravima i mogućnostima njihove zaštite i poticati ih da se jave i Mreži i pravobraniteljici s prijedlozima o tome koja pitanja i problemi mladih zaslužuju veću pozornost i aktivnost odraslih, kakvu vrstu podrške mladi očekuju i žele od odraslih te u kojim područjima djeca žele i sama biti aktivnija. Za rasprave na elektroničkom forumu MMS-a i kao moguće teme „parlaonica“, prezentacija ili članaka u školskim listovima izdvojili su teme o djeci koja su žrtve nasilja, djeci s invaliditetom, djeci čiji su roditelji u zatvoru, do pitanja kao što su komunikacija između učenika i nastavnika, spolni odgoj u školi, prevencija HIV-a i AIDS-a, kao i prevencija suicida mladih.

Usto su predložili i teme kojima bi se ubuduće još više trebala baviti pravobraniteljica za djecu. Među njima su pomoć djeci razvedenih roditelja, djeci bez roditelja i iz socijalno ugroženih obitelji te djeci koja su u zatvoru, zatim, uvođenje građanskog i spolnog odgoja u škole, jeftinije školovanje, veća stručnost školskog osoblja, uspostavljanje povjerenja između nastavnika i učenika, više školskih sportskih dvorana, više dječjih igrališta, centara za mlade, festivala i raznih okupljanja za djecu i mlade, provjera ljudi koji se zapošljavaju u ustanovama za djecu. Mladi savjetnici predlažu da se s dječjim pravima upoznaju i djeca u nižim razredima osnovne škole i u dječjim vrtićima te da pravobraniteljica i njezini suradnici što češće dolaze u posjet školama i razgovaraju s djecom.

O tome kako su bili aktivni i kreativni i kakve su sve ideje iznosili na radionicama izvijestio je i Večernji list, što je privuklo i druge novinare pa će mnogi MMS-ovci ubrzo imati priliku ostvariti neke od svojih zamisli o informiranju javnosti o svome radu.

Na kraju evo i popisa sudionika susreta na Bjelolasici. Iz Osijeka: Kristina Bošnjak, Nikola Grujić-Tomas, Nikol Kovačević, Nikola Medvedec, Marko Miklić, Maja Mutavdžija, Karlo Vlainić i Vedrana Vujnovac; iz Rijeke: Paola Herc i Barbara Matajčić; iz Splita: Pia Baban, Željka Galić, Gabriela Marin i Tina Parčina; iz Šibenika: Dario Ivanović i iz Zagreba: Hrvoje Korbar, Matteo Legovich i Luka Petrović.

S njima su, osim pravobraniteljice Mile Jelavić, bile savjetnice Tanja Opačak, Sanja Vladović, Ana Pezo, Ana Albrecht i Maja Flego.