Izbornik

Na sastanku s MROSP-om predstavljene Smjernice za dječju participaciju

Na sastanku s MROSP-om predstavljene Smjernice za dječju participaciju

U Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike 19. listopada 2023. održan je sastanak na kojem je predstavljena Analiza relevantnih aspekata dječje participacije te Procedure (smjernice) za uključivanje djecu u razvoj i donošenje javnih dokumenata na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini.

Nakon uvodnog pozdravnog govora državne tajnice Margarete Mađerić, Analizu i Smjernice  predstavila je prof.dr.sc. Ivana Borić s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

U procesu prikupljanja podataka za izradu ovih dokumenata sudjelovao je i Ured pravobraniteljice za djecu koji se odazvao na poziv Ministarstva za sudjelovanje u procesu mapiranja rada dječjih predstavničkih tijela te odgovorio na niz pitanja koja se odnose na funkcioniranje i rad Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu kroz pet generacija.

Kako se na sastanku moglo čuti, predstavljene procedure (smjernice) namijenjene su prvenstveno predstavnicima donositelja odluka i vlasti na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini koji su zainteresirani za uključivanje djece u razvoj i donošenje javnih dokumenata. Procedure mogu biti korisne i za organizacije koje rade s djecom (u državnom i civilnom sektoru), odnosno one organizacije koje aktivno promiču i potiču dječju participaciju te koje imaju aktivna dječja predstavnička tijela. Mogu biti koristan materijal i za sve one koji su zainteresirani za dječju participaciju, uključujući buduće stručnjake koji će raditi s djecom te samoj djeci koja se žele aktivnije uključiti i djelovati na razini organizacija i zajednica u kojima žive.

Nakon predstavljanja analize i smjernica, uslijedila je rasprava u kojoj su zajedno sudjelovali odrasli koji se u svojem radu bave promicanjem dječje participacije, predstavnici institucija i djeca iz nekoliko Dječjih gradskih vijeća. Na sastanku je sudjelovala psihologinja Davorka Osmak Franjić, savjetnica pravobraniteljice za djecu za sudjelovanje/participaciju djece, voditeljica Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu i Foruma mladih 16+.