Izbornik

Najava: Konferencija “Aktualnosti u području zaštite djece u vrijeme epidemije COVID-19”

Najava: Konferencija “Aktualnosti u području zaštite djece u vrijeme epidemije COVID-19”

Ured pravobraniteljice za djecu održat će 15. prosinca 2020. online konferenciju pod nazivom “Aktualnosti u području zaštite djece u vrijeme epidemije COVID-19”. Konferencija će se održati putem aplikacije Zoom s početkom u 10:00 sati, a predviđeno trajanje je do 13:30 sati.

Na konferenciji će sudjelovati stručnjaci koji će govoriti o izazovima i primjerima dobre prakse s kojima su se susretali od početka epidemije u Hrvatskoj vezano uz zaštitu prava djece u području obrazovanja, mentalnog zdravlja i institucionalne skrbi. Na sudjelovanje u raspravi pozvana su djeca i mladi – članovi Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu – MMS-a.

Pandemija COVID-19 u protekloj je godini u velikoj mjeri izmijenila dječju svakodnevicu te je snažno utjecala na različita područja života svakog djeteta. Zbog toga su se pravobraniteljici za djecu često obraćali roditelji te stručnjaci koji rade s djecom s upitima i pritužbama, što je bilo poticaj i za mnoge njezine inicijative i preporuke tijekom godine. Briga o najboljem interesu djece obvezuje nas da neprekidno pratimo i vrednujemo načine na koje se svi zajedno, u različitim resorima,  nosimo s izazovima epidemije u odnosu na djecu, te je to i jedan od ciljeva ove online konferencije.

Program konferencije

Sadržaj konferencije “Aktualnosti u području zaštite djece u vrijeme epidemije COVID-19” podijeljen je u tri tematska bloka: obrazovanje, mentalno zdravlje i djeca u institucijama.

Nakon uvodnog obraćanja pravobraniteljice Helence Pirnat Dragičević o aktualnim izazovima u zaštiti prava djece, uslijedit će izlaganje “Školovanje i zdravlje djece u vrijeme pandemije”, koje će održati  zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prim. dr. sc. Ivana Pavić Šimetin.

U prvom tematskom bloku, pod naslovom “Obrazovanje djece u vrijeme pandemije”, načelnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Darko Tot govorit će o izazovima u radu s djecom s teškoćama u razvoju, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravka Brezak Stamać govorit će o održavanju online nastave, a pedagoginja u Osnovnoj školi Pojišan Split Deana Gajić Kaličanin održat će izlaganje “Odgojno-obrazovni rad za vrijeme pandemije COVID-19 – pogledi iz škole”.

U tematskom bloku “Mentalno zdravlje u vrijeme pandemije” prof. dr. sc. Gordana Keresteš s Filozofskog fakulteta u Zagreb, predstavit će rezultate istraživanja “Kako smo? Život u Hrvatskoj u doba korone”, a psihologinja Ella Selak Bagarić iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba govorit će o izazovima u radu i zaštiti mentalnog zdravlja djece u vrijeme pandemije.

U trećem tematskom bloku naslovljenom “Djeca u institucijama u vrijeme pandemije” direktor SOS Dječjeg sela Ladimirevci Zoran Relić govorit će o zaštiti djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, a Gordana Babić iz Centra za pružanje usluga u zajednici Zagreb o zaštiti djece s problemima u ponašanju.

Prijave za sudjelovanje na ovom online događanju primaju se do srijede 9. prosinca 2020., na e-mail cosic@dijete.hr.