Izbornik

Najava Okruglog stola: “Razvoj mreže podrške djeci čiji su roditelji u zatvoru”

mreza podrske djeci zatvorenika

U Maloj vijećnici Hrvatskoga sabora u srijedu, 14. lipnja 2017., održat će se Okrugli stol “Razvoj mreže podrške djeci čiji su roditelji u zatvoru” koji, kao dio kampanje “Zločin nije moj, ali kazna ipak jest!” (Not my crime, still my sentence), zajedno organiziraju Ministarstvo pravosuđa – Uprava za zatvorski sustav, Pravobraniteljica za djecu i udruga Roditelji u akciji – Roda, uz podršku Odbora za pravosuđe Hrvatskoga sabora. Skup počinje u 11 sati.

Cilj je ovog događanja potaknuti raspravu i pokrenuti prijeko potrebno povezivanje svih institucija koje mogu pridonijeti podršci ovoj zasad nedovoljno prepoznatoj, a iznimno ranjivoj skupini djece. U uvodnim izlaganjima sudjelovat će predstavnice relevantnih institucija, ministarstava i ustanova koje su uključene u razvoj mreže podrške.
Godišnje je oko 13 tisuća djece u Hrvatskoj izloženo negativnim posljedicama boravka jednog ili oba roditelja u zatvoru, no o njima uglavnom premalo znamo. Prepoznaju li oni koji se skrbe o toj djeci i njihovome odgoju i obrazovanju njihove specifične potrebe, znaju li kako im pomoći? Što zatvorski sustav i društvo u cjelini čine kako bi olakšali kontakte djeteta s roditeljem u zatvoru, kako bi se obitelj zadržala na okupu i kako bi svi zajedno sa što manje negativnih posljedica prebrodili situaciju odvojenosti u tako specifičnim uvjetima?
Primjerenim reakcijama na potrebe djece čiji su roditelji u zatvoru, jačanjem roditeljskih kompetencija zatvorenika, omogućavanjem obitelji da zajednički prebrodi odvojenost, pridonosimo resocijalizaciji i reintegraciji zatvorenika, prekidamo međugeneracijski prijenos neprilagođenog ponašanja, doprinosimo sigurnosti društva u cjelini, a tako zapravo, dajemo šansu djetetu da se razvije u kompetentnu i samosvjesnu osobu bez obzira na poteškoće s kojima se susretalo u odrastanju. Istaknuto je to na stranicama udruge Roda, gdje se uz ostale informacije može pronaći i program Okrugloga stola.