Izbornik

O dječjim pravima na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku

O dječjim pravima na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku

U povodu Dana učitelja, na poziv Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku, savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović održala je 5. listopada 2022. izlaganje za studente “Koncept i stanje prava djece u Republici Hrvatskoj”. Riječ je o studentima prve godine edukacijske-rehabilitacije koja je novootvoreni studij na osječkom Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti, koji je započeo s radom ove studijske godine.

Savjetnica S. Vladović studente je upoznala s Konvencijom o pravima djeteta i s teškoćama u razumijevanju koncepta dječjih prava, čak i među pojedinim stručnjacima koji rade s djecom, budući da neki od njih povremeno iznose ocjene kako “danas djeca imaju previše prava”. Studentima je objasnila razlike i poveznice između dječjih prava i odgovornosti, te je govorila o obvezama odraslih u razvoju odgovornosti djece. Također im je predstavila instituciju Pravobranitelja za djecu te objasnila način djelovanja pravobraniteljice vezano za obrazovna prava djece.

U raspravi koja je uslijedila studenti su pokazali iznimnu zainteresiranost za temu postavljajući brojna i zanimljiva pitanja savjetnici o problematici zaštite prava djeteta.