Izbornik

O dječjim pravima na Filmskoj radionici za djecu i mlade u Kraljevici

O dječjim pravima na Filmskoj radionici za djecu i mlade u Kraljevici

Kraljevica radionica

Hrvatski filmski savez tijekom ljeta organizira Filmske radionice za djecu i mlade u Kraljevici, koje se održavaju u Nacionalnom centru tehničke kulture, te tijekom osam dana nude djeci edukaciju o igranom, dokumentarnom, animiranom i drugim vrstama filmskoga izraza. Uz ovogodišnje radionice, koje se održavaju od 24. do 31. srpnja, organizatori su odlučili ponuditi i predavanje o pravima djece te su pozvali na suradnju pravobraniteljicu za djecu i njezine suradnike. Za pedesetak polaznika u dobi od 12 do 18 godina, 27. srpnja 2016. održano je izlaganje “Dječja prava na filmu”, uz prezentaciju uspješnih filmskih ostvarenja osnovnoškolaca koja su proteklih godina osvojila nagrade na revijama i festivalima dječjeg filmskog stvaralaštva u Hrvatskoj.

Izlaganje je održala savjetnica pravobraniteljice za djecu Maja Flego. Ukratko je predstavila UN-ovu Konvenciju o pravima djeteta, potaknula djecu da se prisjete pojedinih dječjih prava koja su im poznata otprije te da prepoznaju razliku između dječjih želja i prava. Izvijestila ih je o funkciji i radu pravobraniteljice za djecu, predstavila im Mrežu mladih savjetnika pravobraniteljice i pozvala da se jave pravobraniteljici sa svojim prijedlozima.
Uslijedila je kratka rasprava o filmovima koji se bave temama iz područja dječjih i ljudskih prava prikazanih prethodno u sklopu programa filmskih radionica, a koji su ih potaknuli na razmišljanje i razmjenu osobnih doživljaja filmova. Mnogi filmovi koji govore o kršenju i zaštiti dječjih prava nastoje pomoći boljem razumijevanju odgovornosti države i cijelog društva u zaštiti prava djece. Većina filmova za djecu govori o nekom pravu djeteta, a neki od njih nastoje pomoći djeci da upoznaju svoja prava i nauče kako se izboriti za njih, rekla je M. Flego te pozvala polaznike radionica da i oni, kao mladi filmski autori, u svoje buduće filmove uključe neke teme koje su vezane uz dječja prava, odnosno dječje potrebe. Kao poticaj prikazala im je nekoliko kratkih igranih, dokumentarnih i animiranih filmova djece koji se bave pravom na roditeljsku skrb, na zaštitu od nasilja, na jednakost djevojčica i dječaka te pravima djece s teškoćama u razvoju.
Djeca imaju pravo izražavati se putem filma, učiti o tome uz podršku stručnjaka te snimati i prikazivati svoje filmove u svojoj školi i u svojem mjestu, a osobito na festivalima dječjeg filmskog stvaralaštva – istaknula je savjetnica pravobraniteljice. Predavanje je zaključila pozivom upućenim mladim filmašima: “Ispričaj i ti svoju priču – zauzmi se za prava djeteta!”. (Foto: www.hfs.hr)