Izbornik

Obilazak Prihvatnog centra za tražitelje međunarodne zaštite u Kutini

Obilazak Prihvatnog centra za tražitelje međunarodne zaštite u Kutini

U sklopu redovitih obilazaka institucija u kojima borave djeca, savjetnica pravobraniteljice za djecu Nina Ćurčić posjetila je 10. listopada 2023. Prihvatilište za tražitelje međunarodne zaštite u Kutini, zajedno sa savjetnicama Pučke pravobraniteljice Snježanom Stanić, Monikom Čavlović i Vanjom Bakalović. Riječ je o ustanovi otvorenog tipa u koju se smještaju ranjive skupine tražitelja azila u Hrvatskoj: djeca bez pratnje roditelja ili članova obitelji, obitelji s djecom i trudnice. U vrijeme obilaska, u Prihvatilištu se nalazilo 119 osoba, među kojima 12 djece bez pratnje odrasle osobe.

Savjetnice su se upoznale s uvjetima i zbrinjavanjem djece i odraslih te postupkom prihvata, načinima utvrđivanja zdravstvenog stanja djeteta, organiziranja dnevnog ritma te osiguravanja zaštite zajamčenih prava djece. U Prihvatilištu se nalaze igraonica za djecu, kreativna radionica te opremljeno dječje igralište.

Prema navodima zaposlenika, djeca i obitelji ovdje borave jako kratko, međutim trenutno se u Prihvatilištu duže vrijeme nalaze dvije obitelji i samohrani roditelj s djetetom, a djeca ovdje pohađaju školu i uklopljeni su u zajednicu.

U Prihvatilištu je osigurana hitna medicinska skrb, a liječnik dolazi prema potrebi. Osigurana je svakodnevna pomoć djelatnika Hrvatskog Crvenog križa. Zaposlenici komuniciraju na engleskom jeziku ili putem Google prevoditelja, ali je dostupan i službeni prevoditelj po potrebi. Razgovaralo se i o suradnji s podružnicama Hrvatskog zavoda za socijalni rad i nevladinim udrugama.

Prihvatilište organizira i razne druge radionice, učenje hrvatskog jezika te pruža informacije i pravnu pomoć.