Izbornik

Obilazak Zatvora u Zagrebu

Obilazak Zatvora u Zagrebu

zatvorU skladu s ovlastima i programom rada pravobraniteljice za djecu, savjetnica Sanja Vladović posjetila je 15. studenoga 2013. Zatvor u Zagrebu. Radi stjecanja uvida u način zaštite prava i interesa djece koja se susreću sa zatvorskim sustavom, tom je prilikom obišla prostor u kojem se odvijaju posjeti djece roditeljima koji su u istražnom zatvoru i na izdržavanju zatvorske kazne te prostorije u kojima maloljetnici izvršavaju mjeru istražnog zatvora.

U Zatvoru u Zagrebu posjeti djece roditeljima lišenim slobode odvijaju se odvojeno od posjeta odraslih, u za to posebno opremljenoj prostoriji. Prilikom posjeta od djelatnika ustanove smo dobili informaciju da se upravo očekuje pošiljka igračaka i didaktičkog materijala za opremanje ove prostorije koju šalje UNICEF u Hrvatskoj. Naime, u suradnji i u dogovoru s Upravom za zatvorski sustav, UNICEF će opremiti prostorije za posjete djece u svim kaznenim ustanovama u Hrvatskoj, kojih je ukupno 21, čime će se ovaj segment zaštite izrazito  ranjive skupine djece čiji su roditelji lišeni slobode, značajno unaprijediti.

Prilikom obilaska prostorije u kojoj se izvršava mjera istražnog zatvora za maloljetnike izvršen je uvid u uvjete smještaja i organiziranja života djece koja su počinitelji kaznenih djela. Iako su uvjeti danas bliži međunarodnim standardima nego prije, i ovom prilikom smo se uvjerili u potrebu i nužnost što žurnijeg formiranja zatvorenih zavodskih ustanova, kako je predviđeno Zakonom o sudovima za mladež. Time bi se zasigurno učinkovitije ostvarivali međunarodni standardi uvjeta smještaja, postupanja i mogućnosti stručnog rada s djecom lišenom slobode.