Izbornik

Najava: Obilježavanje 15 godina rada Ureda pravobraniteljice za djecu u Osijeku

Najava: Obilježavanje 15 godina rada Ureda pravobraniteljice za djecu u Osijeku

U povodu 15. obljetnice otvaranja osječkog ureda pravobraniteljice za djecu, u Osijeku će se 15. lipnja 2022., na Filozofskom fakultetu Sveučilišta J. J. Strossmayera (ul. Lorenza Jägera 9, Osijek), održati tribina pod naslovom “Petnaest godina osječkog ureda pravobraniteljice za djecu – postignuća i izazovi”. Tribina će se održati u svečanoj dvorani br. 60 Filozofskog fakulteta, a započet će u 11 sati. Tom prilikom pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević sa suradnicima osvrnut će se na proteklo desetljeće i pol djelovanja svojega regionalnog ureda za područje Slavonije i Baranje. Također će predstaviti publikaciju pod naslovom “S obje strane rešetke – Što dugujemo djeci čiji su roditelji i zatvoru”.

Regionalni ured pravobraniteljice za djecu u Osijeku otvoren je 18. lipnja 2007., za područja pet slavonskih županija: Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske, Slavonsko-baranjske, Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske. To je učinjeno s namjerom da se djelovanje Pravobraniteljstva za djecu približi djeci i građanima koji žive na ovim područjima, kao i da se ojačaju kontakti s institucijama i organizacijama koje na regionalnoj i lokalnoj razini mogu pridonijeti zaštiti i ostvarivanju prava djece. Poticaj širenju djelovanja Ureda pravobraniteljice za djecu izvan Zagreba bila je Preporuka UN-ovog Odbora za prava djeteta Republici Hrvatskoj da nastavi jačati potporu Pravobranitelju za djecu i njegovu djelovanju na lokalnoj razini, kako bi ga se približilo i učinilo pristupačnijim djeci u svim krajevima Hrvatske. Uz regionalni ured u Osijeku, iste su godine otvoreni i uredi u Splitu i Rijeci.

Osječki ured od 2010. nalazi se na adresi Šetalište Petra Preradovića 7, te u njemu rade dvije savjetnice – diplomirana socijalna pedagoginja Sanja Vladović i diplomirana pravnica Marijana Šego koje, uz zaštitu prava djece u svojim stručnim područjima, obavljaju poslove vezane za regiju, posjećuju ustanove u kojima borave djeca te su uključene u razne aktivnosti promocije prava djece. Osječki ured pravobraniteljice često je bio i mjesto edukacija o zaštiti dječjih prava – za djecu, mlade i odrasle, te je ugošćivao djecu iz dječjih domova, vrtića, osnovnih i srednjih škola i raznih udruga.

Petnaesta obljetnica djelovanja ovog regionalnog ureda pravobraniteljice za djecu još je jedna prilika za kritički osvrt na postignuća i izazove u zaštiti prava djece, te na ostvarenu suradnju s lokalnim i regionalnim tijelima, organizacijama i stručnjacima, kao i s djecom na području pet slavonskih županija. O tome će na tribini u Osijeku 15. lipnja govoriti pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević i dugogodišnja savjetnica u njezinom osječkom uredu Sanja Vladović. Tom će prilikom učenik Paolo Grgić, član Mreže mladih savjetnika, prikazati rad ovoga dječjeg savjetodavnog tijela pravobraniteljice za djecu. Na tribini će se raspravljati o tome kako biti još uspješniji i učinkovitiji u zaštiti, praćenju i promicanju prava i najboljih interesa djece, kako ostvariti što bolju suradnju te kako biti dostupniji djeci.

Predstavljanje knjige o pravima djece čiji su roditelji u zatvoru

Tribina na Filozofskom fakultetu u Osijeku bit će i prigoda za predstavljanje knjige “S obje strane rešetke – Što dugujemo djeci čiji su roditelji u zatvoru”, objavljenu u nakladi Pravobranitelja za djecu, čije su autorice zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika te novinarka i publicistkinja Višnja Biti, s brojnim suradnicima. O knjizi će, uz pravobraniteljicu, govoriti Višnja Biti, te profesorica na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku doc. dr. sc. Ksenija Romstein, koja je ujedno i suautorica priloga u knjizi.

Knjiga je nastala kao rezultat istraživačkog projekta Ureda pravobraniteljice za djecu iz 2020. i 2021. godine, kojim su obuhvaćene aktivnosti različitih organizacija, pojedinaca i institucija u zaštiti prava djece čiji su roditelji u zatvoru, te je ona i svojevrsni rezime djelovanja Pravobraniteljstva za djecu na tom području od 2006. do danas. Svoj autorski doprinos toj publikaciji dalo je dvadesetak stručnjaka iz pravosuđa, socijalne skrbi, policije, odgoja i obrazovanja, zdravstva, medija, civilnog društva i drugih područja, te djelatnika iz tri velike zatvorske ustanove. Ona objedinjuje pogled znanstvenika, stručnjaka, praktičara kao i sudionika-svjedoka koji su se u svojem profesionalnom i privatnom životu susreli s problematikom zaštite prava djece zatvorenika. Također donosi dirljiva svjedočenja roditelja-zatvorenika, članova njihovih obitelji pa i djece, koja o tome govore s vremenskim odmakom, kao odrasli ljudi.

Knjigu su recenzirale prof. dr. sc. Marina Ajduković i dr. sc. Nikica Hamer Vidmar, a za njezin atraktivan izgled, s bogatom fotodokumentacijom i ilustracijama, zaslužne su dizajnerica Valentina Dominić (Smak kolektiv) i ilustratorica Zrinka Ostović. Cilj je ove publikacije  podići svjesnost o potrebama djece čiji su roditelji u sukobu sa zakonom, kao i o tome da je moguće i potrebno širiti krugove podrške i pomoći usmjerene djeci i njihovim obiteljima. (Na slici: Ured pravobraniteljice u Osijeku, Šetalište P. Preradovića 7)