Izbornik

Obilježen Svjetski dan prevencije suicida – 10. rujna

Obilježen Svjetski dan prevencije suicida – 10. rujna

“Zaštita i briga o mentalnom zdravlju djece i mladih moraju postati prioritet još danas jer vrijeme neće samo od sebe zaliječiti probleme i rane, a ignoriranje problema još manje. Djeca nas trebaju danas!”, istaknula je to pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević na skupu pod naslovom “Koraci prema sutra: Rano prepoznavanje rizika za suicidalna ponašanja i prevencija suicida kod djece i mladih”. Skup namijenjen stručnjacima koji rade neposredno s djecom i mladima održan je 12. rujna 2022. putem platforme Zoom, u sklopu obilježavanja Svjetskog dana prevencije suicida (10. rujna), a organizirali su ga Centar za zdravlje mladih Doma Zdravlja Zagreb – Istok, Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, Psihijatrijska bolnica za djecu i mladež Zagreb i Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

U svojem izlaganju pravobraniteljica je istaknula kako se njezin Ured godinama bavi slabostima u zaštiti mentalnoga zdravlja djece i mladih, ali da u tom području, unatoč opetovanim upozorenjima i apelima, i dalje nema vidljivih pomaka koji bi pridonijeli poboljšanju stanja i promijenili negativne trendove. Činjenica je da raste broj djece koja nisu dobro, a samim time rastu i potrebe djece za podrškom u području mentalnog zdravlja u Hrvatskoj. Sustav zaštite mentalnog zdravlja morao bi biti sposoban pravovremeno odgovoriti na potrebe djece, posebno u promijenjenim i izvanrednim kriznim okolnostima.

Pravobraniteljica je naglasila da briga o mentalnom zdravlju djece i mladih mora hitno postati prioritet te je nužno uložiti dodatne napore u prevenciju problema mentalnog zdravlja, a istodobno osigurati i stručnu psihološku ili psihijatrijsku pomoć djeci kod koje je već došlo do određenih problema. Odgovornost je odraslih osigurati podršku djeci i mladima, istražiti uzroke teškoća mentalnog zdravlja, te raditi na njihovom otklanjanju. Razmjena znanja i iskustva među stručnjacima vrijedan je doprinos podizanju svijesti o razmjerima problema te zajedničkom promišljanju o načinima na koje djeci i mladima možemo pružiti podršku, istaknula je pravobraniteljica.

Na skupu su sudjelovali brojni stručnjaci za zaštitu mentalnog zdravlja djece koji su naglasili kako suvremeni trenutak nužno zahtijeva  da se više i drugačije gleda na djecu i mlade i njihove potrebe. Izlaganja na skupu održali su: ravnatelj Doma zdravlja Zagreb – Istok Jurica Kravaršćan, zatim pročelnik Ureda za obrazovanje, sport i mlade Grada Zagreba Luka Juroš, voditeljica Centra za zdravlje mladih klinička psihologinja Ella Selak Bagarić, Ravnateljica Psihijatrijske bolnice za djecu i mlade Zagreb prim. Ljubica Paradžik, voditeljica Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti prim. dr. sc. Marija Kušan Jukić te ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba prim. doc. dr. sc. Vanja Slijepčević Saftić.

O velikoj važnosti i zanimanju stručnjaka za ovu temu svjedoči i to da je online skup pratilo više od 400 sudionika.