Izbornik

Obilježen završetak provedbe programa “Podrška djeci izbjeglicama i migrantima u procesu integracije u zemljama EU”

Obilježen završetak provedbe programa “Podrška djeci izbjeglicama i migrantima u procesu integracije u zemljama EU”

U organizaciji Ureda UNICEF-a za Hrvatsku održana je 1. veljače 2024. u Zagrebu konferencija povodom uspješne regionalne provedbe i završetka programa „Podrška djeci izbjeglicama i migrantima u procesu integracije u zemljama EU“ i predstavljanja novog nacionalnog programa „Podrška djeci i obiteljima u migracijama u procesu zaštite i integracije u Hrvatskoj“.

U cilju podrške državnim i javnim tijelima te drugim dionicima u zemljama Europske unije u kojima se nalaze djeca raseljena iz Ukrajine i njihove obitelji te jačanja sustava na potrebe i zaštitu prava, Državno tajništvo za migracije Švicarske konfederacije i regionalni ured UNICEF-a za Europu i središnju Aziju provode regionalni humanitarni program u šest zemalja. Na ovaj je način poboljšan pristup uslugama podrške obiteljima i zaštita djece iz Ukrajine; razvijeni su obrazovni programi za udomitelje i voditelje mjera obiteljsko-pravne zaštite te je napravljena procjena razvijenosti informacijskih sustava za prikupljanje podataka o djeci bez pratnje, skrbništva, međunarodne zaštite i zaštite djece bez pratnje raseljene iz Ukrajine.

Projektom „Podrška djeci i obiteljima u migracijama u procesu zaštite i integracije u Hrvatskoj“ u narednom dvogodišnjem razdoblju nastavit će se suradnja s ciljem zaštite i integracije djece i obitelji migranata i djece iz Ukrajine, a koja će obuhvaćati poboljšanje pristupa usluga u zajednici, visokokvalitetno skrbništvo, podršku mentalnom zdravlje i psihosocijalnu podršku, kao i jačanje kapaciteta stručnjaka. Na konferenciji je predstavljen i program „Jačanje nacionalnih kapaciteta za poboljšanu zaštitu djece bez pratnje i djece odvojene od obitelji iz Ukrajine“.

Konferenciju je pratila savjetnica pravobraniteljice za djecu Nina Ćurčić.