Izbornik

Obilježena 15. obljetnica Područnog ureda pravobraniteljice za djecu u Splitu

Obilježena 15. obljetnica Područnog ureda pravobraniteljice za djecu u Splitu

Na dan 2. ožujka 2022. navršilo se punih 15. godina otkako je otvoren Područni ured pravobraniteljice za djecu u Splitu. U povodu te obljetnice pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević boravila je u Splitu, susrela se sa stručnjacima i predstavnicima tijela zaduženih za zaštitu i ostvarivanje prava djece te se u Solinu družila s djecom, članovima Dječjeg gradskog vijeća.

U ponedjeljak, 28. veljače, pravobraniteljica za djecu i njezina savjetnica Ana Babić održale su sastanak s ravnateljima dječjih vrtića na području grada Splita, s ciljem dobivanja uvida u aktualnu problematiku u području predškolskog odgoja u Splitu. Razgovaralo se o kapacitetima dječjih vrtića, kriterijima upisa, izazovima s kojim se vrtići suočavaju nastojeći poštovati Državni pedagoški standard, zatim o kadrovskim, organizacijskim i prostornim uvjetima vrtića kao i potrebama povećanja upisnih kvota za odgajatelje na fakultetima. Ravnatelji dječjih vrtića istaknuli su i izazove u organizaciji rada za vrijeme pandemije Covida-19, kao i poteškoće u funkcioniranju vrtića izazvane  nedostatcima financijskih sredstava.

U utorak, 1. ožujka, pravobraniteljica i njezine savjetnice A. Babić i Branka Reić Kukoč susrele su se s ravnateljicom Centra za socijalnu skrb Split Milenom Drlje i njezinom suradnicom, s ciljem uspostave međusobne suradnje, te radi razmjene informacija o mogućnostima djelovanja u zaštiti prava i interesa djece.

Središnji događaj kojim je obilježena 15. obljetnica djelovanja Ureda pravobraniteljice za djecu u dalmatinskoj regiji održan je 1. ožujka 2022., kroz susret s djecom iz Dječjeg gradskog vijeća Grada Solina u prostorijama Doma kulture Zvonimir u Solinu. Pravobraniteljica H. Pirnat Dragičević predstavila je djeci svoju ulogu, ovlasti i rad institucije Pravobranitelja za djecu, kao i rad Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu ili MMS-a. Djeca iz Dječjeg gradskog vijeća u razgovoru s njom posebno su se zanimala za teme u vezi s nasiljem među djecom, kao i za različite teme vezane uz obrazovanje.

Uz pravobraniteljicu i njezine savjetnice, u tom su susretu sudjelovali zamjenik gradonačelnika Solina Ivica Rakušić, te voditeljica Dječjeg gradskog vijeća Radojka Bućan, koja je predstavila planove za daljnje aktivnosti Dječjeg gradskog vijeća. Nakon susreta s djecom uslijedio je radni sastanak s ravnateljima solinskih osnovnih škola.

U srijedu 2. ožujka 2022. pravobraniteljica i njezine savjetnice sastale su se s gradonačelnikom Splita Ivicom Puljkom i njegovim suradnicima. Razgovaralo se o brojnim pitanjima koja se odnose na ostvarivanje prava djece u Gradu Splitu i mogućnostima za njihovo unapređivanje, a vezano uz ostvarivanje predškolskog i osnovnoškolskog odgoja i obrazovanja, socijalne skrbi, zdravlja i područje slobodnog vremena. Poseban naglasak stavljen je na potrebu osnivanja specijalizirane ustanove za  zaštitu mentalnog zdravlja djece u Splitsko-dalmatinskoj županiji, te su u vezi s time dogovorene daljnje aktivnosti. (Na slici: Pravobraniteljica s članovima Dječjeg gradskog vijeća Solina)