Izbornik

Obilježena 20. obljetnica SOS Dječjeg sela Ladimirevci

SOS djecje seloLad

U povodu 20. rođendana SOS Dječjeg sela Ladimirevci održane su brojne aktivnosti za djecu i odrasle kojima je obilježena i proslavljena ta važna obljetnica. U sklopu proslave 23. svibnja 2017. Na Filozofskom fakultetu u Osijeku održan je stručni skup „Izazovi roditeljstva u različitim obiteljima“, a 25. svibnja, u dvorani OŠ Ladimirevci, održana je svečana priredba za brojne suradnike, prijatelje i djecu. Ove aktivnosti pratila je savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović.

Stručni skup na Filozofskom fakultetu održan je pod pokroviteljstvom Osječko-baranjske županije, a sudionike su pozdravili župan Vladimir Šišljagić i direktor SOS Dječjeg sela Ladimirevci Zoran Relić. U stručnom dijelu skupa o ključnim sastavnicama dobroga roditeljstva iz perspektive psihologa govorila je prof. dr. sc. Ninoslava Pećnik, a o svojoj perspektivi i iskustvu života u SOS Dječjem selu te današnjem udomiteljskom iskustvu govorio je udomitelj Marko Barjaktarević. Psihologinja SOS Dječjeg sela Ladimirevci Višnja Matić govorila je o izazovima odgoja u SOS obitelji, dok je dječji psihijatar Jugoslav Gojković održao izlaganje pod naslovom “Utjecaj roditeljevanja na emotivni život djeteta”. Na skupu je prikazan film “SOS Dječje selo Ladimirevci – Brižan dom za svako dijete” koji je sudionike upoznao s načinom života djece i odraslih koji se o njima skrbe u SOS Dječjem selu u proteklih 20 godina.
Na svečanoj tribini, održanoj dva dana kasnije u OŠ Ladimirevci, direktor SOS Dječjeg sela Ladimirevci Zoran Relić rekao je: “Danas je veliki dan za SOS Dječje selo Ladimirevci. U naših 20 godina djelovanja pružili smo brižan dom za 325 djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi te se radujemo nadolazećim godinama u kojima ćemo nastojati dosljedno slijediti misiju i viziju naše Udruge. Jako smo ponosni na ustrajnost u našem radu i ostvarenoj misiji stvaranja obitelji za djecu bez roditelja ili odgovarajuće roditeljske skrbi. U našem uspješnom radu u ovih 20 godina uvelike nam je pomoglo zajedništvo i odlična suradnja među djelatnicima stručnog tima SOS Dječjeg sela Ladimirevci, SOS mamama te hvalevrijedna pomoć naših donatora i partnera. Svima od srca veliko hvala“.
Okupljenima su se obratili predsjednica Udruge SOS Dječje selo Hrvatska Mariza Katavić, osječko-baranjski župan te gradonačelnik grada Valpova Leon Žulj. U svečanoj priredbi nastupila su djeca iz SOS Dječjeg sela Ladimirevci te bivši štićenici, danas uspješni mladi ljudi. Svojim nastupom proslavu za velik broj uzvanika uveličali su i brojni gosti: KUD “Šokadija” iz Ladimirevaca, Vokalni djevojački ansambl Brevis iz Osijeka, plesna skupina Floa iz Požege te mlada osječka pjevačica Mia Dimšić, a na kraju priredbe rock grupa “Opća opasnost” održala je kratki koncert.
Ravnatelj i čelnici SOS Dječjeg sela Hrvatska posebno su pred svim gostima pojedinačno zahvalili SOS mamama, SOS tetama i svim drugim djelatnicima bez čijeg predanog rada ovaj način brige za djecu bez roditeljske skrbi ne bi mogao tako uspješno funkcionirati proteklih godina. Nakon obilja veselja i pozitivne energije, u društvu s mnoštvom djece, slavlje je nastavljeno u SOS selu kreativnim radionicama i igrama na otvorenom, a za to vrijeme bila su otvorena vrata svih SOS obitelji.
Nakon proslave u Ladimirevcima, na stadionu NK Elektre u Osijeku odigrana je humanitarna utakmica između Humanih zvijezda Hrvatske i Humanih zvijezda Osijeka, uz zdušno navijanje i podršku djece.