Izbornik

Obilježena 60. obljetnica Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež u Zagrebu

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić sudjelovala je 10. listopada 2016. godine na svečanosti obilježavanja 60. godišnjice rada Bolničkog odjela Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež u Zagrebu (Kukuljevićeva). Svečanost je upriličena u povodu Svjetskog dana mentalnog zdravlja koji se obilježava 10. listopada. Prigodne uvodne govore održale su ravnateljica Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež prim. dr. sc. Vlatka Boričević Maršanić i dr. med. i doc. dr. sc. Katarina Dodig Ćurković, predsjednica Hrvatskog društva za mentalno zdravlje djece i adolescenata Hrvatskog liječničkog zbora i predsjednica Povjerenstva za dječju i adolescentnu psihijatriju pri Ministarstvu zdravlja.

Svako peto dijete ima neki od problema mentalnog zdravlja, istaknuto je u uvodnim izlaganjima. Problemi mentalnog zdravlja javljaju se od najranijeg djetinjstva te je veoma važan sustavni pristup, rano otkrivanje teškoća i liječenje djece. Unatoč postojanju određenih napora usmjerenih poboljšanju stanja s obzirom na dijagnostiku i liječenje djece s teškoćama mentalnog zdravlja, u Hrvatskoj danas nema dovoljno stručnjaka u tom području zdravstvene zaštite djece. Primjerice, Hrvatska trenutačno ima 550 psihijatara koji se bave liječenjem odraslih osoba, a tek 40 “dječjih” psihijatara. Već i ovaj podatak ukazuje na potrebu daljnjeg ulaganja u postizanje više razine zaštite mentalnog zdravlja djece i adolescenata kojima je potrebna psihijatrijska pomoć i liječenje. Uspostava Povjerenstva za dječju i adolescentnu psihijatriju pri Ministarstvu zdravlja trebala bi pridonijeti stvaranju jasnije slike stanja i potreba u ovom području zaštite djece te planiranju aktivnosti usmjerenih postizanju pozitivnih pomaka u pogledu dječje i adolescentne psihijatrije u nas.

Na prigodnoj svečanosti, kojom je obilježena važna obljetnica bolnice, djeca i adolescenti koji se liječe na Bolničkom odjelu Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež na kreativan su način iskazali kako oni doživljavaju aktualnu životnu situaciju i bolnicu u kojoj se liječe.

Uz predstavnike gradskih ureda i ustanova, svečanost je pratila i savjetnica pravobraniteljice za djecu Davorka Osmak Franjić. (Foto: djecja-psihijatrija.hr)