Izbornik

Objavljeno Izvješće o provedenim online konzultacijama djece na EU Platformi

Objavljeno Izvješće o provedenim online konzultacijama djece na EU Platformi

Platforma EU za participaciju djece provela je tijekom 2023. godine konzultacije s djecom diljem Europe o tome što im pomaže da se osjećaju sigurni. Ideje koje su djeca podijelila pomogle su Europskoj uniji u izradi Preporuke o integriranim sustavima zaštite djece.

U konzultacijama je od svibnja do listopada 2023. sudjelovalo 1 095 djece iz 21 zemlje Europske unije. 73% djece bilo je u dobi između 14 i 17 godina, a 27% između 7 i 13 godina. Djeca su bila aktivno uključena u osmišljavanje procesa i sadržaja savjetovanja te su ukazala na važne sigurnosne probleme na mjestima koja su za njih vrlo važna, poput škole, doma, javnih prostora i sl. Neke od ključnih preporuka djece odnose se na njihovu želju da ih odrasli slušaju, poštuju i vjeruju im; da odrasli rano prepoznaju probleme s kojima se susreću i pruže im kontinuiranu i preventivnu podršku te da odrasli (stručnjaci i obitelji) surađuju kako bi djeca bila sigurna. Isto tako, djeca od odraslih žele više informacija o tome kako se nositi s mogućim rizicima i opasnostima, više podrške za mentalno zdravlje, kao i više smjernica o online sigurnosti i učinkovite propise koji bi ih zaštitili u digitalnom svijetu.

U ovim konzultacijama sudjelovala su i djeca iz Hrvatske, među kojima i članovi Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu (MMS), koja su svojim angažmanom doprinijela da se čuje glas djece i ostvare prava djece u EU.

Više informacija dostupno je na poveznici: https://ec.europa.eu/newsroom/just/items/826783/en .