Izbornik

Održana rasprava “Pravni položaj djeteta u novom Obiteljskom zakonu”

Održana rasprava “Pravni položaj djeteta u novom Obiteljskom zakonu”

IvanaMKmalaNa raspravi “Pravni položaj djeteta u novom Obiteljskom zakonu”, koju je pravobraniteljica za djecu doc. dr. sc. Ivana Milas Klarić organizirala 30. lipnja 2014. u Maloj kući dječjih prava, okupili su se predstavnici institucija, udruga i drugi zainteresirani stručnjaci. Potpredsjednica Vlade RH i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić tom je prilikom naglasila da zakon, koji stupa na snagu 1. rujna, stavlja u fokus dijete i zaštitu njegovih interesa te omogućuje strože kažnjavanje manipulativnih postupaka roditelja koji djetetu onemogućuje kontakte s drugim roditeljem.

 

Nakon što je Hrvatski sabor početkom lipnja donio novi Obiteljski zakon, koji uvodi niz opsežnih promjena i novih rješenja u zaštiti prava i dobrobiti djeteta, osobito u pitanjima konfliktnih razvoda i ostvarivanja roditeljske skrbi, pravobraniteljica za djecu uočila je kako će za primjenu zakona osobito važna biti educiranost i pripremljenost stručnih osoba koje će ovaj propis provoditi u praksi, ali i informiranost roditelja. Zato je, želeći dodatno potaknuti pravovremenu pripremu svih važnih dionika, organizirala raspravu na koju je pozvala predstavnike ministarstava, pravobraniteljstava, akademske zajednice,  pravosuđa i socijalne skrbi, stručnih društava i komora te stručnjake iz područja zaštite dječjih prava.

Istaknula je to i u svome uvodnome obraćanju, nakon čega je najvažnije promjene u novome  Obiteljskom zakonu predstavila potpredsjednica Vlade RH i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić. Ona je najavila i kako će se ove jeseni osnovati četiri regionalna centra za pravne zastupnike djece.

Rasprava M.Opacic

Uvodna izlaganja održale su stručnjakinje koje su sudjelovale u izradi novog Obiteljskog zakona. Prof. dr. sc. Branka Rešetar opširno je prikazala odredbe kojima se u zakonu reguliraju pitanja vezana uz razvod i roditeljsku skrb. Zatim je sutkinja općinskog građanskog suda u Zagrebu Marina Parać-Garma objasnila na koji način zakon postavlja obvezu donošenja plana o zajedničkoj roditeljskoj skrbi, a sutkinja Županijskog suda u Splitumr. sc. Senija Ledić prikazala je mjere osiguranja u obiteljsko-pravnim odnosima koje ovaj zakon predviđa. Na kraju je doc. dr. sc. Slađana Aras s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu govorila o procesnim aspektima zaštite dobrobiti djeteta prema novom Obiteljskom zakonu.

Pravobraniteljica Ivana Milas Klarić potvrdila je kako novi Obiteljski zakon donosi niz poboljšanja u zaštiti prava i dobrobiti djece te u pristupu djeteta pravosuđu, ali je upozorila i da je neophodno učiniti i sljedeći korak osnivanjem obiteljskih sudova, što je u nadležnosti Ministarstva pravosuđa. Stručnjaci u području zaštite prava djeteta već dugo zagovaraju osnivanje takvih specijaliziranih sudova, koji bi omogućili specijalizaciju sudaca te njihovu edukaciju, osobito u pitanjima zaštite najboljeg interesa djeteta i uvažavanja djetetovog mišljenja u svim pitanjima koja se odnose na njegov život.

Na raspravi je najavljeno kako će od jeseni započeti edukacije za stručnjake te da se pripremaju i pristupačne brošure, koje će roditeljima i svim zainteresiranima na jednostavan način objasniti niz važnih pitanja, među kojima i kako roditelji koji se razvode mogu sami izraditi plan zajedničke skrbi o djetetu.

Rasprava

U oko 70 posto razvoda roditelji se uspiju dogovoriti o zajedničkoj skrbi za djecu, ali ostalih tridesetak posto čine konfliktni razvodi u kojima roditelji manipuliraju djecom radi svojih interesa, pri čemu zapostavljaju interese djeteta i nanose mu štetu. Dosadašnja zakonska rješenja često su se u praksi pokazala neuspješnima u nastojanju da se djecu zaštiti od takvih manipulacija, što potvrđuju i brojne prijave pravobraniteljici za djecu svih proteklih godina. Stoga se novi Obiteljski zakon suočava s velikim očekivanjima da se taj složeni problem riješi na način koji će doista dati prednost najboljem interesu djeteta, kako to zahtijeva Konvencija UN-a o pravima djeteta. 

            Sladjana