Izbornik

Održan edukativni kamp “Utjecaj, a ne ukras”

Održan edukativni kamp “Utjecaj, a ne ukras”

U organizaciji Saveza društava „Naša djeca” Hrvatske, od 26. do 28. siječnja 2024. u Tuheljskim Toplicama održan je Edukativni kamp pod nazivom „Utjecaj, a ne ukras“. Edukativni kamp predstavlja početak provedbe dvogodišnjeg projekta koji Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske provodi u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija, uz financijsku podršku Europske unije i Ureda za udruge Vlade RH. Cilj projekta je širenje znanja i mogućnosti za sudjelovanje djece i mladih u gradovima i općinama širom zemlje te podrška donositeljima odluka u jačanju vještina za sudjelovanje djece u procesima donošenja odluka, koje se odražavaju na njihov život u zajednici.

Na otvaranju kampa sudionike su pozdravile zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije gospođa Jasna Petek, glavna tajnica Saveza društava „Naša djeca“, Snježana Krpes i Davorka Osmak Franjić, savjetnica pravobraniteljice za djecu.

Savjetnica pravobraniteljice ovom je prilikom istaknula kako na temelju podataka koje Ured pravobraniteljice za djecu dobiva iz istraživanja, ali iz neposrednog kontakta s djecom, možemo reći da djeca u našem društvu svoje pravo na sudjelovanje/participaciju ne ostvaruju u mjeri i na način kojim bismo mogli biti zadovoljni. Odrasli još uvijek imaju niz nedoumica vezanih uz uključivanje djece u procese donošenja odluka koje ih se tiču, stoga postoji potreba za dodatnom podrškom odraslima kroz edukaciju o dječjim pravima. Djecu je također potrebno educirati i osnažiti u ostvarivanju participativnih prava. Način na koji djeca ostvaruju participativna prava pokazuje koliko su odrasli doista spremni na dijalog s djecom u situacijama u kojima donose odluke koje se tiču najviše djece. Time djeci pokazuju poštovanje i uvažavanje činjenice da su i ona članovi zajednice u kojoj žive i da mogu utjecati na odluke koje su za njih važne. Kroz ostvarivanje participativnih prava djeca odraslima daju povratnu informaciju i o tome kako vide ostvarivanje drugih prava koja su im zagarantirana UN-ovom Konvencijom o pravima djeteta zbog čega pravu na sudjelovanje/participaciju treba posvetiti i dodatnu pažnju.

U programu Edukativnog kampa sudjelovalo je 70 sudionica i sudionika iz različitih gradova diljem Hrvatske, uključujući Bedekovčinu, Čakovec, Dubrovnik, Koprivnicu, Križevce, Lovran, Mali Lošinj, Novu Gradišku, Opatiju, Osijek, Pregradu, Ravnu Goru, Samobor, Svetu Nedelju, Tuhelj, Varaždin, Veliku Goricu, Vinkovce, Virje i Zabok.

Sudionici Kampa, djeca iz Dječjih foruma i Dječjih vijeća su s voditeljicama Kampa Sanjom Škorić, dopredsjednicom Saveza i Antonijom Katić iz Dječjeg vijeća Opatije, Vericom Lukačević iz Dječjeg vijeća Nove Gradiške i Jasnom Vnuk iz Dječjeg vijeća Pregrade podijelili svoje stavove o tome što djeca trebaju u svojim lokalnim zajednicama te su kroz raznovrsne zabavne i edukativne aktivnosti razvijali svoje prijedloge za Naj-projekte koji mogu odgovoriti na prepoznate potrebe djece.

Više informacija o Edukativnom kampu dostupno je na poveznici: https://savez-dnd.hr/jacamo- djecje-sudjelovanje-u- odlukama-gradova-i-opcina- sirom-hrvatske/?fbclid= IwAR1Y1kpaqpBxo2N8Y7vmKWiS8c9J eVE8rY_ 8ZRzmn41d4nzZpE6leIjuKw0.

 

(Fotografija preuzeta s https://sjever.hr/2024/01/28/krapinsko-zagorska-zupanija-bila-je-domacin-prvog-edukativnog-kampa-za-jacanje-djecje-participacije/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=krapinsko-zagorska-zupanija-bila-je-domacin-prvog-edukativnog-kampa-za-jacanje-djecje-participacije)