Izbornik

Održan kongres socijalnih pedagoga Hrvatske

U organizaciji Hrvatske udruge socijalnih pedagoga i Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, od 23. do 25. svibnja 2018. u Svetom Martinu na Muri održan je Peti kongres socijalnih pedagoga pod naslovom “Praksa – Empirija – Teorija”. Tradicionalni skup koji se održava svake četiri godine i ovaj put je okupio brojne socijalne pedagoge koji rade s djecom i odraslima u svim sustavima – odgoju i obrazovanju, pravosuđu i zatvorskome sustavu, policiji, zdravstvu, socijalnoj skrbi te udrugama i gospodarskom sektoru. Kongres se bavio identitetom i područjem djelovanja socijalnih pedagoga, potrebama korisnika svih dobi, metodama i tehnikama socijalne pedagogije – od procjene i intervencija do evaluacije te suvremenim izazovima za struku koji obuhvaćaju društvene i individualne aspekte problema u ponašanju.

Uz plenarna sudjelovanja eminentnih stručnjaka iz različitih resora i institucija, održane su i brojne poster prezentacije, simpoziji, radionice, okrugli stolovi, usmena izlaganja i forum stručnjaka koji djeluju u znanosti i praksi i koji su podijelili s kolegama rezultate najnovijih istraživanja i svojih praktičnih inovacija i postignuća.

Na skupu je sudjelovala i savjetnica pravobraniteljice za djecu socijalna pedagoginja Sanja Vladović koja je održala izlaganje pod naslovom “Monitoring kao područje djelovanja socijalnog pedagoga”. U svojem izlaganju osvrnula se na pojam i djelovanje pravobraniteljskih institucija u svijetu i u nas te predočila ovlasti i način rada socijalnog pedagoga u Uredu pravobraniteljice za djecu u Republici Hrvatskoj.