Izbornik

Održan okrugli stol o femicidu i nasilju protiv žena

Autonomna ženska kuća Zagreb (AŽKZ), uz pokroviteljstvo Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, organizirala je 8. ožujka 2022., povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, okrugli stol “Femicid i nasilje protiv žena”. Na skupu je sudjelovala i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević.

Okupljene su na skupu pozdravili predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Joško Klisović, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Danijela Dolenec i drugi.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić istaknula je kako kroz svoje preporuke naglašava važnost preventivnog, stručnog i dugotrajnog psihoterapijskog rada s obiteljima prije eskalacije rodno utemeljenog ili obiteljskog nasilja, društvene reintegracije počinitelja nasilja kroz dugotrajni psihosocijalni tretman te sveobuhvatne edukacije pravosuđa i drugih stručnih službi o rodno utemeljenom nasilju, kao i sustavne edukacije o nenasilnim metodama rješavanja sukoba koja mora biti integrirana u obrazovni sustav na svim društvenim razinama.

O femicidu i Femicide Watchu kao preventivnom mehanizmu govorila je bivša posebna izvjestiteljica UN-a za nasilje nad ženama Dubravka Šimonović, a profesorica s Pravnog fakulteta u Zagrebu Zlata Đurđević izvijestila je o procesu donošenja Pravilnika o zaštiti studentica od seksualnog uznemiravanja i drugih oblika rodne diskriminacije. Predstavnica opservatorija za nasilje nad ženama Europskog ženskog lobija Valentina Andrašek predstavila je provedbu nacionalnih zaštitnih mjera, uz kratki osvrt na upotrebu Europskog naloga za zaštitu.