Izbornik

Održan sastanak s prof.dr.sc. Nevenom Ricijašem s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta

Održan sastanak s prof.dr.sc. Nevenom Ricijašem s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta

U Maloj kući dječjih prava u Zagrebu zamjenica pravobraniteljice za djecu mr.sc. Maja Gabelica Šupljika, zajedno sa savjetnicama Danijelom Žagar i Ljiljanom Breulj Štimac, sastala se 19. ožujka 2024. s prof.dr.sc. Nevenom Ricijašem s Odsjeka za poremećaje u ponašanju Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu kako bi raspravili aktualno stanje i regulativu igara na sreću.

Sastanak je organiziran na poziv Ureda pravobraniteljice za djecu radi poduzimanja daljnjih mjera i aktivnosti s ciljem zaštite djece od izloženosti oglašavanju igara na sreću, budući da se tijekom 2023. najveći broj pritužbi Uredu iz područja oglašavanja odnosio upravo na njih.

Na sastanku se govorilo o ključnim rizicima iz javnozdravstvene perspektive, pravnim aktima u ovom području, dostupnosti i pristupačnosti igrama na sreću u Hrvatskoj te šteti povezanoj s kockanjem i općenito ponašajnim ovisnostima, naročito za ranjive skupine – djecu do 18 godina. Spomenuti su i primjeri agresivnog oglašavanja različitih igara na sreću (posebice kladionica i casina) u svijetu sporta, sponzorstva (dječjih) sportskih klubova od strane ovih objekata, kao i široka dostupnost ovih sadržaja štetnih za razvoj djece u digitalnom okruženju.

Analizirane su i najavljene izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću, koje se nalaze u e-savjetovanju do 12. travnja 2024., kao i važnost unaprjeđenja prevencije štetnih posljedica oglašavanja igara na sreću kroz edukaciju djece, roditelja i odgojno-obrazovnih djelatnika.

Prof.dr. Ricijaš pojasnio je razliku između igara na sreću koje imaju veći potencijal adiktivnosti (tj. veću vjerojatnost za razvoj ovisnosti) te je naveo primjere nekih od europskih zemalja (poput Italije i Belgije) koje su zabranile oglašavanje i sponzorstva igara na sreću.

Na kraju sastanka istaknuta je potreba za zajedničkim sastankom svih relevantnih sudionika (Ministarstva financija, Ministarstva kulture i medija, Ministarstva zdravstva, Agencije za elektroničke medije te stručnjaka i istraživača) u ovom području.