Izbornik

Okrugli stol o angažiranom roditeljstvu i aktivnoj ulozi očeva u odgoju djece

Okrugli stol o angažiranom roditeljstvu i aktivnoj ulozi očeva u odgoju djece

U sklopu projekta “Festival tata”, koji u Hrvatskoj provodi Veleposlanstvo  Švedske u suradnji s udrugama Status M i Roditelji u akciji – RODA, u Hrvatskom saboru je 17. travnja 2018. održan okrugli stol o angažiranom roditeljstvu i aktivnoj ulozi očeva u odgoju djece, u organizaciji saborskoga Odbora za ravnopravnost spolova. Na skupu, koji je moderirao Boris Jokić, održano je više predavanja te je predstavljen švedski model funkcioniranja roditeljskih dopusta i ekonomije obitelji.

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević održala je izlaganje pod nazivom “Uloga očeva prema djeci u Republici Hrvatskoj iz perspektive Ureda pravobraniteljice za djecu s preporukama”. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova izlagala je o implementaciji Direktive Europske komisije o ravnoteži između poslovnog i privatnog života roditelja i skrbnika, uz podatke kao pokazatelje stanja u Hrvatskoj.

Predstojnica ureda UNICEF-a u Hrvatskoj Valentina Otmačić predstavila je rezultate UNICEF-ovog istraživanja provedenog 2013. koji su objavljeni u publikaciji “Kako roditelji i zajednice brinu o djeci najmlađe dobi u Hrvatskoj”. Ivana Dobrotić s Katedre za socijalnu politiku Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dala je prikaz rješenja dopusta za očeve u europskim zemljama i njihovih učinaka, a Josip Šipić s Instituta za društvena istraživanja predstavio je rezultate istraživanja o usklađenosti poslovnih i obiteljskih obaveza u Grčkoj, Italiji, Španjolskoj i Hrvatskoj. Rezultate istraživanje o očevima djece mlađe od 18. mjeseci i njihovim stavovima o očinskom dopustu, provedeno u sklopu “Festivala tata”, predstavila je Ivana Zanze iz udruge RODA.

Skup je pratila i zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika.