Izbornik

Okrugli stol o unaprjeđenju pravičnosti i uključivosti srednjeg obrazovanja u Hrvatskoj

Okrugli stol o unaprjeđenju pravičnosti i uključivosti srednjeg obrazovanja u Hrvatskoj

U Zagrebu je 16. lipnja 2023. godine održan okrugli stol pod nazivom: Unaprjeđenje pravičnosti i uključivosti srednjeg obrazovanja u Hrvatskoj  – Strukturirani dijalog o preporukama za javne politike koje je izradila radna skupina Mreže cjeloživotno učenje za sve. Organizatori okruglog stola bili su Forum za slobodu odgoja i Institut za društvena istraživanja.

Mreža cjeloživotno učenje za sve okuplja stručnjake, istraživače i organizacije civilnog društva koji se bave problemom obrazovnih nejednakost u Hrvatskoj u cjeloživotnom kontekstu, od razine ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja do visokog obrazovanja i obrazovanja odraslih. Mreža je pokrenuta u listopadu 2020. godine u sklopu projekta „Tematska mreža Cjeloživotno obrazovanje dostupno svima“, čiji je nositelj Institut za razvoj obrazovanja, a sufinanciran je sredstvima iz Europskog socijalnog fonda.

Na temelju rezultata istraživanja koje je provela Mreža te spoznaja iz ranijih istraživanja i analiza, radna skupina Mreže izradila je  analizu problema obrazovnih nejednakosti u Hrvatskoj  te izradila nacrt preporuka za javne politike za unaprjeđenje pravičnosti i uključivosti srednjeg obrazovanja.

Cilj je okruglog stola bio prikazati i raspraviti preporuke za javne politike o unaprjeđenju pravičnosti i uključivosti srednjeg obrazovanja u Hrvatskoj. U strukturiranom dijalogu sudionici – predstavnici organizatora, udruga civilnog društva, pravobraniteljskih institucija i ustanova u sustavu odgoja i obrazovanja, iznijeli su svoje komentare i prijedloge na predstavljene preporuke te ujedno iznijeli i svoja iskustva o ovoj temi.

Na okruglom stolu iz Ureda pravobraniteljice za djecu sudjelovala je savjetnica pravobraniteljice za djecu Mirna Slaviček Pešut koja je u ime Ureda pravobraniteljice za djecu naglasila važnost osiguravanja sadržaja odgoja i obrazovanja za ljudska/dječja prava u programima učiteljskih i nastavničkih studija i stručnom usavršavanju odgojno-obrazovnih radnika, zatim sadržaja o pravu djece na participaciju (sudjelovanje u donošenju odluka koje ih se tiču) u programima tih studija i stručnom usavršavanju te sadržaja o zabrani diskriminacije.