Izbornik

Okrugli stol o Zakonu o suzbijanju diskriminacije

Okrugli stol o Zakonu o suzbijanju diskriminacije

diskrDiskriminacija osoba s invaliditetom jedan je od najčešćih oblika diskriminacije u hrvatskom društvu i vrijeme je da se s tim problemom ozbiljno suočimo, poručeno je s okruglog stola o Zakonu o suzbijanju diskriminacije, održanom 12. listopada 2009. u Hrvatskoj odvjetničkoj komori u Zagrebu. Skup su organizirali Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i Vladin ured za ljudska prava, a u njegovom je radu sudjelovala i savjetnica pravobraniteljice za djecu Tanja Opačak.

Namjera je organizatora da se tim putem o zakonskim propisima informira populacija osoba s invaliditetom, ali i šira javnost. Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak istaknula je pritom da se još uvijek u mnogim slučajevima ne prepoznaje diskriminaciju na osnovi invaliditeta te se često postavlja pitanje je li možda riječ tek o neostvarivanje nekog prava ili povlastice.

O primjeni tog zakona je, uz pravobraniteljicu, govorio i predstojnik Ureda za ljudska prava Vlade Republike Hrvatske Luka Mađerić, koji je istaknuo da zakon treba učinkovito provoditi, a podsjetio je kako je u zakonskim odredbama naglašena mogućnost da osobe s invaliditetom, ako smatraju da su diskriminirane, mogu pokrenuti sudski postupak. Temeljna svrha zakona je osigurati jednakost svih građana te stvoriti snošljivo ozračje u društvu prema svima koji su različiti.

Savjetnica u Uredu pučkog pravobranitelja Tena Šimonović-Einwalter govorila je o nadležnostima pučkog pravobranitelja kao središnjeg  antidiskriminacijskog tijela te o suradnji s drugim antidiskriminacijskim tijelima – uredima specijaliziranih pravobranitelja. Iako glavnu ulogu u primjeni Zakona o suzbijanju diskriminacije na osnovi invaliditeta ima Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, važna je u tome i uloga pučkog pravobranitelja koji je nadležan za promatranje pojava diskriminacije provedbom istraživanja i javnih kampanja. Okrugli stol  bio je prigoda da se najavi skori početak kampanje za senzibiliziranje javnosti o problemu diskriminacije pojedinih skupina u društvu te informiranje o mogućnostima primjene Zakona o suzbijanju diskriminacije.

Dvoje pravnih stručnjaka dr. sc. Snježana Vasiljević i dr. sc. Goran Selanec govorili su o europskom antidiskriminacijskom zakonodavstvu i antidiskriminacijskim jamstvima, koji u nas još nisu zaživjeli u praksi, a trebali bi se primjenjivati u skladu s praksom Europskog suda pravde.

Više o projektu Potpora provedbi zakona o suzbijanju diskriminacije pročitajte ovdje.